• Vilket användningsområde är den ämnad för

  Ni som funderar på att skaffa er första kajak men vet inte riktigt vad ni bör köpa, vart ni kan köpa dem eller vad de kostar, då rekommenderar jag starkt att ni använder er av nätet och gör era efterforskningar först, innan ni bestämmer er för vilken typ och modell ni ska köpa. För det andra måste ni förbereda er på priset, att skaffa en kajak är långt ifrån en billig historia så räkna med att tvingas behöva hosta upp tusentals kronor för att få just den typen av kajak ni är ute efter, vare sig det rör sig om att paddla i en kanal eller lite sjö, i lite snabbare forsar, om den ska vara för en eller två personer, om ni ska fiska från den, ja frågorna är många som ni ser.

  Det är således väldigt viktigt att du först vet vad den ska användas till, vad exakt det är du behöver och utifrån detta sedan börja leta. Är det din första kajak, se då också till att den du skaffar är lämpad för just nybörjare, att den är lättpaddlad och framför allt stabil då detta är mer eller mindre ett måste hos ovana paddlare då ni inte vill bli blöta i onödan genom att välta runt med kajaken.

  Användningsområde

  När du fastställt vilket användningsområde den ska användas till, då kan du vända dig till webbsidor eller grupper online som diskuterar just ämnet kajak och rådfråga dessa individer om vilken modell de skulle rekommendera, om du nu har kommit så långt att du har tre till fyra olika alternativ. Kanske de mer erfarna kan då komma med andra alternativ som är bättre lämpade för ditt användningsområde än de du funderar på. Bäst är att ni tar hjälp av dem som vet, de kommer ni tjäna på i längden. Facebook gruppen ”Stockholm kajak” kan vara en ypperlig plats att början på om inte annat.

  Provpaddla

  Besöker ni en fysisk butik och inte handlar online, då kommer de flesta och mer respektabla butiker ge dig möjligheten att provpaddla den tilltänkta kajaken ni funderar att köpa, precis som bilhandlare låter dig provköra bilen eller motorcykeln. Men även här måste ni i så fall boka en tid så att produkten i fråga finns tillgänglig för er där och då, när det väl är dags.

  Efter att ni prövat er fram och till sist hittat något som passar och ni har tagit steget att köpa en, då kan det vara på sin plats att ta hjälp av mer erfarna personer som paddlat under många år. De flesta orterna kring havet har ett segelsällskap och i detta finns det i regel en kanot och kajaksektion. Ta kontakt med dessa och fråga om ni kan få hjälp av dem, under ett par pass, där de kan ge er tips och tricks om hur ni kan göra om ni hamnar i olika situationer, lära er en eskimåvändning om olyckan är framme och ni välter med kajaken och hänger upp-och-ner i vattnet. Länken här innan visar exakt hur man går till väga om olyckan nu skulle vara framme.