• Tävla i Kajak, del 2

    Välkomna tillbaka till den andra delen i den här serien om att tävla i kajak. I den första delen av serien pratade vi lite allmänt just om att tävla med kajak samt den populära tävling Göta kanal-loppet. I den här delen ska vi fortsätta och se närmare på några andra tävlingar där deltagarna får paddla kajak i svenska vatten! Om du känner att du vill ha mer än att bara använda din kajak till att njuta av naturen (vilket såklart räcker gott och väl om man nu vill det) så kanske det är en bra idé att testa på att tävla tillsammans med din kajak. Att tävla i kajakpaddling är ett trevligt och roligt sätt att utmana sig själv och upptäcka nya vatten att paddla i. Det är dessutom ett bra sätt att träffa andra personer som är lika intresserade av kajaker som du själv är!

    Tävlingar i kajakpaddling

    En bra kajaktävling som passar både elitpaddlaren och den som endast paddlar för skojs skull och kanske testar på att tävla i kajakpaddling för första gången är Dalsland Kanot Maraton +. Den här tävlingen är väldigt traditionsbunden såtillvida att starten alltid går vid samma tidpunkt varje år, nämligen klockan åtta på morgonen. Och dessutom alltid den elfte augusti varje år. Det gäller alltså att ta sig ur sängen tidigt på morgonen för den som vill delta i den här tävlingen! Banan är hela 55 kilometer lång och går mellan Baldernäs Herrgårds gästhamn nere i Dals Långed upp genom Lelång, Laxsjön, Västra Silen och Svärdlång. Det är alltså inte kort sträcka som väntar deltagarna! Ute på sjöarna finns gulfärgade bojar placerade för att guida deltagarna rätt. Mellan de olika vattendragen finns utmärkta stationer där deltagarna också måste lyfta kanoterna mellan sjöarna. Lyckligtvis finns också funktionärer utstationerade här och de bjuder både på fika och gott sällskap på vägen mot mål. Dalsland Kanot Maraton + erbjuder tävling i flera olika klasser – du kan välja mellan canadensare och enmanskajak, eller så paddlar du ihop med en kompis i en tvåmanskajak. Tänt på att om du vill tävla i elitklassen så krävs dessutom ett ytterligare lyft för att ta sig över en mindre udde. Du har totalt elva timmar på dig att nå fram till målet efter starten, efter det så stänger depåerna – så se till att paddla på! Som säkerhetsåtgärd ligger röda följebåtar ute på vattnet i samtliga sjöar och vid depåerna finns läkare ifall något skulle hända. Att tävla i Dalsland Kanot Maraton + är alltså väldigt säkert. När du har gått i mål väntar den årliga efterfesten, ”After Canoe” där du kan hänga med de andra tävlande kanotfantasterna!

    Tävlingar i kajakpaddling

    Om du letar efter en ännu större utmaning så är M24KC kanske rätt alternativ för dig. Det är en tävling som anordnas av Malmö Kanot Klubb. Man samlas i Slottsparken och paddlar sedan i ett helt dygn. Den som hinner flest varv runt Malmö kanal vinner. Här gäller det alltså att vara riktigt uthållig och orka paddla så långt som möjligt på 24 timmar. Oavsett hur vältränad du är så kommer du behöva pusha dig själv till det yttersta. En riktigt bra tävling för den som söker en unik utmaning med andra ord!