• Tävla i kajak, del 1

  Vissa gillar mest att lugnt och stilla glida ut med sin kajak, att låta den bryta vattenytan i stilla takt medan man slappnar av och njuter av naturen runt omkring. Du kanske inte ens känner ett behov av att paddla, utan är nöjd av att bara guppa runt och lyssna på tystnaden ute på sjön. Det enda som hörs är naturens egen melodi: fågelkvitter, skvalpande vågor och trädens löv som rasslar när de möter vinden. Solens strålar träffar din hud samtidigt som en sval bris drar förbi. Kanske tar du och låter en hand gå genom vattenytan och känner vattnet som passerar längs huden. Allting är lugnt och skönt och du behöver inte göra mer än du har lust med. Det är bara du och naturen.

  Eller så är du en sådan där person som vill göra ännu mer tillsammans med din kajak. Du kanske känner för att prova vad du går för gentemot andra kajakentusiaster, eller vill testa var dina egna gränser går. Då kanske du har lust att tävla i någon form av kajakpaddling. Runtom om i Sverige arrangeras årligen en mängd olika tävlingar just för sådana som dig som brinner för adrenalinet i tävlingen mot andra. Flera av dessa skulle säkert kunna passa dig. Därför kommer jag i den här artikelserien att prata lite om att just tävla i kajakpaddling. Antingen är du rutinerad i sammanhanget och kan få lite nya idéer, eller så har du aldrig tävlat förut men funderar på att prova på det. Oavsett vilket så hoppas jag att den här artikelserien kan ge dig inspiration till att utveckla ditt paddlande med tävlande!

   

  Olika kajaktävlingar i Sverige

  En tävling som är väldigt populär är Göta kanal-loppet. Den här tävlingen anordnas varje år utav Lidköpings Kanotförening. Och det är inte svårt att förstå varför den här tävlingen har blivit så populär. Det är något alldeles speciellt med att paddla i Göta kanal. Kanalen blir som en racerbana skapad just för kajakpaddling. Den smala, trånga banan ger en helt annan upplevelse än en tävling ute på öppet vatten, där deltagarna måste navigera mer fritt. Starten går utanför Wassbackens Café, camping och vandrarhem. Därifrån tar paddlarna sedan sikte mot Töreboda och Tåtorp och drar iväg.

  Olika kajaktävlingar i Sverige

  Men tävlingen är inte bara paddling, utan deltagarna måste även lyfta kajakerna när de kommer fram till Stång och Rotkilen. Det gör tävlingen mer mångsidig och deltagarna måste klara av både paddling och lyft utan problem. Just 2018 saknar Göta kanal-loppet dock lyftmomenten. Det här beror på att tävlingen detta år är Riksmästerskapet i långdistanspaddling, och då gäller endast paddling. Vill du vara med i Göta kanal-loppet så är det bara att anmäla sig, hur mycket det kostar att delta beror lite på vilken klass som du planerar att tävla i! Den här tävlingen är definitivt något jag rekommenderar. Det är ett härligt arrangemang med trevlig paddling och gemenskap. Letar du efter en rolig kajaktävling så kan Göta kanal-loppet absolut vara något för dig!

   

  I nästa del av den här serien ska vi fortsätta och se närmare på flera kajaktävlingar i svenska vatten!