• Svenska smultronställen för kajak, del 2

  Letar du efter inspiration till nya platser att paddla kajak på? Då är det här en artikel för dig! I den här artikelserien delar jag nämligen med mig av mina bästa smultronställen för kajakpaddling.

  Att paddla kajak handlar om att komma ut i naturen och se nya platser och miljöer, därför tycker jag att det är viktigt att vi kajakentusiaster hjälper varandra och delar med oss av våra favoritplatser. I den föregående artikeln i serien pratade jag om Vättlefjälls naturreservat utanför Göteborg samt västkustens vackra skärgård. Här tänkte jag fortsätta med Härjedalen och Höga kusten.

  Paddla i Härjedalen

  I Härjedalen finns mycket som lockar turister året runt. På vintern kommer skidfantasterna och snowboardligorna hit för att ta vara på snön. Men också på våren, sommaren och hösten är naturen här helt fantastisk. Det är en skiftande miljö fylld av både stilla sjöar och vildsinta vattendrag. Fjällen reser sig höga ovan grannarnas och björkarnas toppar och längre ned breder tät skog ut sig där björnar och renar döljer sin tillvaro. Om du tar dig till Funäsdalen har du dessutom chansen att få se de enda myskoxarna i Sverige i dag.

  För den som är sugen på att besöka Härjedalen för att paddla kan jag tipsa om Lofsdalen. Här ligger den vackra Lofssjön mellan de mäktiga fjällen. I Lofsdalen finns alla förnödenheter som du kan tänkas behöva när du behöver ut, och de finns även stugor att hyra i Lofsdalen för den som vill stanna lite längre. Att paddla ut på Lofssjön är en enastående upplevelse. Sjön ligger blank och fridfull medan fjällen reser sig dramatiskt vid dess sidor. Här kan du även fiske, vandra i fjällen eller varför inte åka upp på fjällen för att prova whiskey. Den som gillar djur och natur kan också hänga med på viltsafari och leta efter björn i området!

  Höga Kusten

  Mitt sista tips i den här artikelserien tar oss österut, hela vägen bort till Höga kusten. Det här området är välkänt för sina fina kajakvatten, men förtjänar ändå en plats här. Egentligen finns det, liksom på västkusten, flera populära ställen att paddla på längs med Höga kusten, men jag gillar kanske framför allt Norrfjärden. Samtidigt som Skuleberget reser sig mot skyn breder den här viken ut sig längs kusten. Kanske är det just kontrasten mellan mäktigt berg och fridfull vik som lockar paddlar hit. Helt klart är i alla fall att det råder en speciell känsla här.

  Höga Kusten

  Om du har lust att paddla lite länga så kan du ta dig ut till Mjältön. Då paddlar du vidare från Norrfjärden ut till Fanön och därefter når du strax Mjältön. Där finns Baggviken som är ett populärt ställe att lägga till kajaken. Det är en naturligt skyddad vik med ordnade eldstäder och toaletter. Här finns också en bastu för den som är sugen. På Mjältön hittar du även Bastutoberget vars topp sträcker sig hela 236 meter ovan havsytan. Om du vill ha en fin utsikt över området så är det absolut värt att ta sig upp på berget. Förhoppningsvis har du nu fått lite nya idéer till din nästa kajakutflykt!