• Svenska smultronställen för kajak, del 1

  Jag gissar att de allra flesta av oss som paddlar kajak gör det för att komma ut i naturen, och samtidigt komma bort från den stress och det oväsen som vardagen i stan innebär för många. Istället vill man hitta en fridfull plats där man kan andas ut. För att hitta sådana platser behöver vi kajakentusiaster hålla ihop och hjälpas åt, och därför tänkte jag dela med mig av några utav mina smultronställen – några av mina egna favoritvatten i Sverige att paddla runt i. Här kan jag ta det lugnt och släppa allt annat. Förhoppningsvis kan jag inspirera dig till att testa att paddla på någon av de platser som jag kommer att prata om i den här artikelserien!

  Västkustens skärgård

  Först ut är den magiska skärgården på västkusten. Egentligen är ju hela skärgården ett enda långt paradis för kajakpaddlaren – du kan kasta loss lite överallt och paddla i vackra vatten. Men jag har några personliga favoriter som jag tänkte lyfta här. Om du tar dig till Strömstad så kan hyra en kajak och sedan paddla ut i Kosterhavets nationalpark som vattnet utanför den lilla kuststaden heter. Att paddla runt bland Kosteröarna är oerhört vackert – helt klart en av de bästa platserna att paddla havskajak på i Sverige. Hyr kajak, köp en karta och paddla ut. Vill du ha sällskap att paddla med, men har inte lyckats övertala vännerna eller familjen att haka på, så kan du följa med på någon av de guidade turer som utgår från Koster eller Grebbestad. Här finns mängder av gästvänliga öar som passar utmärkt att slå upp ett tält på. Har du inte glömt att packa badkläderna så rekommenderar jag även ett dopp! I Kosterhavets nationalpark finner du bland annat öarna Arholmen och Burholmen. Dessa öar är lite större och trevliga att paddla runt. Annars kan du även satsa på att paddla till Stora Socknas skärgård eller Tjälleskär. Här bygger små skär upp ett gemytligt landskap, perfekt att långsamt glida runt i. För att sammanfatta: Kosterhavet är helt enkelt ett perfekt val för dig som vill uppleva västkustens skärgård. Tång, salt, krabbfiske och fiskmåsar. Skagenröra, räkmackor och makrill. På västkusten finns mycket att älska.

  Vättlefjäll – en barndomsfavorit

  Om man ger sig in i landet en bit från Göteborg kommer man till Vättlefjälls naturreservat. Närheten till Göteborg gör vattnen här perfekta för den som vill slippa undan Avenyns buller och stök för en stund. Det var dessutom i Vättlefjäll som jag själv paddlade kajak för första gången tillsammans med pappa när jag var barn. Kanske har jag Vättlefjäll att tacka för mitt fortsatta intresse för kajakpaddling. Kanske är jag därför också jävig när jag säger att Vättlefjäll är ett av Sveriges främst ställen att paddla kajak på. Men så är det i alla fall. De fyra sjöarna Gäddevattnet, Stora Kroksjön, Surtesjön och Skyrsjön bildar en häftig miljö att paddla i. Här blandas öppet vatten, grunda vikar och smala, sagolika passager, som inramas av klippblock och lutande träd, för att skapa en fantastisk helhetsupplevelse.

  Vättlefjäll – en barndomsfavorit