• Paddla säkert

  Det största säkerheten är kunskap. Man kan inte veta för mycket när det kommer till säkerhet. Det finns utbildningar man kan gå och det rekommenderas att man går en kurs/utbildning innan man ger sig ut och paddlar.

  Det är fyra punkter som är extra viktiga:

  • Man ska alltid ha med sig en telefon eller en sändare. Man ska se till att man har tillräckligt med batteri och att man har bra täckning. Om möjligt kan man även ta med en powerbank.
  • Det är bra att träna självräddning. Alltså att kunna ta sig i en kajak till exempel igen om man har ramlat ur. Både med och utan flottör. Det är bra att träna på detta i varmt som kallt vatten.
  • Eftersom det finns en stor risk att ramla i vatten så är det bra att träna på att ligga i vatten. Skulle man ramla i och vattnet tyvärr kan vara kallt så ska man tänka på att simma så lite som möjligt. Det är bättre att flyta lugnt för att spara den värmen man har. Det är också bra att ha lager på lager på sig eftersom man då kyls ner långsammare.
  • Om möjligt så är det bra att ha med sig sällskap. Speciellt om man inte är en van paddlare. Då bör man ha med sig sällskap, speciellt om man tänkt att paddla långt.

  Förebygga, rädda och främja säkerhet

  Förebygga, rädda och främja säkerhet

  Självklart vill man undvika olyckor så gott det går och för att göra det är det bra att kunna förebygga dem. Det är fem saker man bör ha koll på: Platsen, det är bra att ta reda på så mycket man kan om den plats som man ska till för att få det bästa förutsättningarna. Planera inför resan för att den ska bli så bra som möjligt med bland annat pauser. Väder, anpassa turen efter hur vädret kommer vara och var alltid beredd på att vädret kan ändra sig snabbt. Kommunikation, när du åker iväg berätta alltid för anhöriga vart du ska. Gärna hur länge du tänkt vara iväg och ha alltid en bra kommunikation inom den grupp som ni åker i. Utrustning, det gäller att packa smart och vattentätt. Extra ombyte och då gärna kläder som är vattentäta. Självklart är det bra att ta med både mat och dryck. En ficklampa är bra att ta med för att lättare kunna se karta, sjökort och kompass. Ett bra tips när man tar med sig packning är att ha med sig bland annat reservkläder, ett första hjälpen kit och reparations kit. Självklart ska man ha alltid ha på sig flytväst. Kunskap, skaffa rätt kunskap om miljön man ska till och ha kunskap om den utrustning man har. Så att man kan hantera förutsedda samt oförutsedda händelser på ett bra sätt. Det finns även olika utbildningar som man kan gå om man vill vara extra förberedd bland annat första hjälpen samt ”Grundläggande Säkerhet och Räddningsteknik” (Svenska kanotförbundet). Ovanstående handlar om hur man kan förhindra att incidenter händer. Men ibland är de där ändå och då är det viktigt att veta hur man kan rädda/hantera situationen och främja inför framtiden. Genom en riskanalys och riskhantering så kan man få reda på hur man ska kunna förebygga incidenter. Det gäller att ta det säkra före det osäkra. Packa nödvändigheter som proviant, extrakläder, navigeringsverktyg och andra nödvändiga saker. Gå en kurs för din egna säkerhet och använd alltid flytväst.

  Här hittar ni det ni behöver för en bra paddeltur.