• Paddla kajak på en annan nivå

  Kanske tycker du att det ibland kan bli en aning enformigt att bara paddla runt med din kajak ute på sjön eller på havet? Sådan paddling är bra för att koppla av och komma bort från stressen i vardagen, men ger inte direkt några adrenalinkickar.

  Om det är just adrenalin som du är ute efter så kan den här artikeln passa dig. Den ska nämligen handla om hur du kan ta din kajakpaddling till en ny nivå, och göra den mer spännande och äventyrlig. Din kajak kan nämligen användas till mer än att bara glida runt på lugna vatten!

  Forsränning för den äventyrlige

  Om du är sugen på något annat än de lugna vattendragen som du brukar paddla i, så kan du testa på forsränning. Det är paddling i vatten som rinner i en riktning. Forsränning heter ”whitewater canoeing” på engelska. Namnet kommer av det vitfärgade vatten som uppstår när vatten forsar i strömma vattendrag och bryts mot ytan. Forsränning kan utföras i allt från lugnare älvar till skenande forsar fyllda av små vattenfall. Forsränning brukar klassificeras utifrån sex stycken nivåer, vilka anger hur stark ström eller hur tuff forsen beräknas vara. För nybörjare kan det vara bra att hålla sig till nivå 1. På den här nivån står vattnet relativt still och rör sig enbart sakta. När man i allmänhet talar om ”whitewater racing” eller forsränning brukar det vara vattendrag på nivå 3 och 4. Ibland kan man även tala om ”extreme racing” – vilket endast är för de allra skickligaste kajakpaddlarna – då är det istället vattendrag på nivå 5 som gäller. Sådana forsar har extremt snabbt rinnande vatten, många vattenfall och kraftiga underströmmar som riskerar att suga ned en. Här gäller det att veta vad man håller på med. Sedan finns ytterligare en nivå. Nivå 6. Men till den här nivån räknas endast sådana vatten som anses vara omöjliga att paddla i, typ Niagarafallen. För att det ska vara möjligt att paddla i sådana här kraftiga forsar har några specifika tekniker tagit fram. En sådan är vad som kallas ”boofing”. Tekniken används för att hålla flytetyget ovan vatten. Man lyfter helt enkelt upp kajakens framdel så att den inte hamnar under vattnet i forsarna. Tekniken är dessutom essentiell för att hantera vattenfall. När man landar efter fallet gäller det att land plant, inte med fören först. Sedan finns ”bracing”. Den här tekniken innebär att paddeln nyttjas till mer än att paddla framåt – den används istället för balans så att kajaken inte tippar över.

  Utrustning vid forsränning

  För att paddla forsränning är det vanligast att man begagnar en specialdesignad forskajak. Forskajaker är betydligt kortare och har en trubbigare form än sådana kajaker som används vid vanlig paddling. Det finns dock även en hel del variation mellan olika typer av forskajaker. För forsränning på en låg nivå använder man ofta en båt byggd av en sorts kolfiber som är både stark och av lätt vikt. Kolfibret är dock inte så starkt att man kan använda det till de starkaste forsarna, utan här krävs ett ännu tåligare material och en ännu mer robust design av forskajaken. När du paddlar forsränning ska du också bära hjälm och en flytväst som sitter ordentligt och verkligen klarar av att bära din vikt.

  Utrustning vid forsränning

  Ha alltid rätt utrustning, tänk på säkerheten och börja på en enkel nivå, så kommer du snabbt börja uppskatta att paddla forsränning!