• Paddla kajak i USA – del 1 av 2

  Man kanske inte behöver vara lika äventyrlig som polacken Aleksander Doba 70 år som har paddlat över Atlanten hela tre gånger, men en liten guidad kajaktur på några dagar är alldeles lagom. Det är avkopplande att glida fram på tysta, lugna vatten och höra fåglarna kvittra och paddlarnas plask mot vattenytan. Att paddla kajak är något som gjorts sedan lång tid tillbaka och eskimåerna skulle inte ha överlevt utan denna lilla “båt” med paddlar. I Kanada fiskade man från dem redan vid islossning och tills isen lade sig för att fånga fisk som var huvudfödan. Man är inte så snabb i en kajak, men man kan röra sig alldeles ljudlöst över vattnet och smyga sig på fisken.

  ”The bark canoes and skin boats of North America” är ett litet lästips om olika kanoter gjorda allt från läder till andra material och den är skriven av Howard Chappelle 1964. För den som är riktigt kajak och kanot-intresserad. På Floridas väst-sida kan man få guidade turer med kajak som är riktigt äventyrliga. Med en stark sol och stora alligatorer som smyger under vattenytan på kajaken när den kommer glidandes. Det är en tät vegetation man glider igenom och där bor de mindre djuren, nämligen de mindre trevliga också, om man inte gillar spindlar såklart. Det gäller att ducka för alla nät som spindlarna vävt här. Men alla underbara och färgsprakande fåglar i sin prakt uppväger både alligatorer och spindlar. Att höra fåglarnas kvitter och tjattrande och se dem segla i luften fram och tillbaks är en fantastisk upplevelse. Solnedgången är också en slående syn som man för allt i världen inte vill missa när man paddlar här. I Florida är för övrigt alligatorer vardagsmat för människorna så de är inte så skrämda av dem. Att få paddla i Everglades är en fin naturupplevelse för hela familjen både gamla och unga. Som turist bidrar man till att stoppa miljöförstöringen som är ett stort hot i trakten.

   

  Mördare och banditer

  Om fåglarna här finns historier från förr om att de kom i tusental och täckte hela himlen som blir alldeles förmörkad av dem. En historia berättar om att det funnits mördare och banditer i träsken man numer paddlar på som guiden berättar om så man får rysningar. På 1800-talet kom indianer hit på flykt och gömde sig i Everglades mangrove-djungel. Det var så svår terräng att ta sig fram i för armén så här brukade alla “outlaws” och andra skumma typer gömma sig för att inte upptäckas. Detta är en otroligt spännande kajak-resa! Barnen brukar vara väldigt förtjusta i alla spindlar så dem får man som förälder/vårdnadshavare stå ut med på resan. När man paddlar kajak kan man åka vart som helst och utforska hemliga stränder i lugn och ro. Det är riktig rekreation att vara ute i naturen på detta fina vis. Förr användes kajaker till att fånga säl och val ute i havet. Dessa kajaker gjordes vid Mackenziefloden på Kanadas nordkust men de var aldrig ute i stormigt vatten för kajakerna var inte så stadiga.

  Mördare och banditer

  I nästa avsnitt skriver vi mer om kajakpaddling i USA.