• Paddla kajak i Sverige

  Vill du uppleva Sveriges natur på ett nytt och spännande sätt? Genom att paddla kajak i Sverige har man möjligheten att glida fram på vattnet och ta sig vart man vill med en omväxlande vegetation omkring sig. Många tycker att kajakpaddling ger en slags frihetskänsla, men det kan också anses vara en spännande och rolig träningsform.

  I Sverige finns det paddelvatten att välja och vraka mellan, från lugna sjöar och åar, till utmanande forsar och hav. Det finns passande turer för både nybörjare och erfarna, med olika längder och svårighetsgrad. Höga kusten, Bohusläns skärgård, Stockholms skärgård och Långholmen är bara några exempel på platser man kan paddla. På Tripadvisors hemsida går det att läsa om flera olika kajakäventyr i landet. Som nybörjare kan man tycka att det är lite vingligt och knepigt att paddla, då kan man välja att gå en nybörjarkurs för att känna sig lite mer säker i båten innan man ger sig ut på vattnet. Friluftsfrämjandet och Svenska turistföreningen erbjuder kurser för nybörjare men också andra teknikkurser som gör en till en bättre paddlare.

   

  Att tänka på innan du paddlar

  Genom allemansrätten får man paddla och gå i land nästan överallt. Det finns dock vissa djurskyddsområden där man inte får vistas med kajak, men så länge man har koll på kartor, sjökort och skyltar så vet man vart man får och inte får paddla. Tänk också på att respektera marken du går iland på, att inte skräpa ner och att inte störa är viktigt. På sommaren är det ofta eldningsförbud, och då är det bättre att tillaga mat i ett friluftskök än exempelvis på en engångsgrill. Det krävs ingen särskilt stor investering i utrustning för att paddla kajak. Många kajakpaddlare köper sin egen utrustning men det finns också flera kajakuthyrningar runt omkring i Sverige där man kan få hyra allt man behöver. Om man hyr utrustning från en kajakuthyrning får man med sig det viktigaste: en kajak, paddel, kapell och flytväst. Men det finns andra saker som är viktiga att ha med sig på sin kajaktur. Beroende på hur lång din tur kommer att vara kan packningen variera. Torra extrakläder, skor och handduk i en plastpåse som går att försluta. Regnkläder eller solskydd beroende på väder. Karta, sjökort och kompass samt mat och dryck. Mobiltelefonen kan man också lägga i en förslutsbar plastpåse. Det viktigaste är att alltid packa vattentätt och ha de tunga sakerna i mitten av kajaken så man får en bra jämvikt. Turer med övernattning krävs större utrustning och även bättre planering. Att hålla koll på väderleken är ett måste. Sveriges väder kan snabbt förändras, och att ge sig ut på vatten i vissa väder är farligt.

  Att tänka på innan du paddlar

  Med andra ord, att hitta en spännande kajakled som passar dig är inte svårt. Kajakintresset ökar i Sverige vilket medför ännu fler möjligheter att hyra kajak runt omkring i landet. Därför är det kanske dags för dig att planera upp en kajaktur? – och ge dig ut på vattnet!