• Paddla kajak i Norge

  För den friluftsintresserade naturälskaren som har kajakpaddling varmt om hjärtat är Norge ett populärt resmål. Med sina världskända fjordar, inlandsjöar och älvar har landet mycket att erbjuda i paddelväg, både för den erfarne paddlaren och den som är ny till sporten. Tack vare Norges allemansrätt är det fritt fram att paddla och tälta nästan var man vill i vildmarken, och det finns mycket att upptäcka för den äventyrslystne, det är egentligen bara att dra fram en karta och börja klura på resmål. Tycker man att det verkar svårt att planera sin egen resa finns det flera alternativ för guidade turer, paketresor och platser där man kan hyra kajak och annan utrustning.
  Paddelsäsongen i Norge sträcker sig från april ända in i de tidiga dagarna i oktober, något som varierar lite från år till år. Den bästa paddeltiden får man i juli-augusti; då är vattnet som varmast och solen som starkast. Naturen bjuder på sena solnedgångar tillsammans med milda sommarnätter som passar utmärkt för att tälta.
  Det är viktigt att man är väl förberedd för sin resa. Både att läsa på om området man ska till och ha kartor till hands samt att hålla koll på saker som väder och tidvatten och ha med sig rätt utrustning, framför allt flytväst, är sådant som räddar liv.

  Resmål

  Det finns flera platser i Norge som lämpar sig för kajakpaddling. För den som är nybörjare är Geirangerfjorden att rekommendera. Den är inte bara med på Unescos världsarvslista, utan är också en av Norges mest välbesökta platser. Här finns bland annat vattenfallen Sju systrar att titta på. Fjorden är en djupvattensfjord som kurvar sig och ger därför skydd från vindar och har lugna vatten, vilket är fördelaktigt för den som ännu inte är en särskilt erfaren paddlare. Då Geirangerfjorden fortfarande är en havsvik bör man hålla ett öga på tidvatten-tabellen även här, men tack vare att fjorden är så djup är tidvattnet relativt långsamt.

  Resmål

  För både nybörjaren och den mer erfarne finns Helgelandskusten i nordvästra Norge som resmål. Det är ett mycket varierat kustland som bjuder på höga berg, flertalet öar och smala fjordar och är känt för sitt rika fågelliv. Är man nybörjare kan en guidad tur vara att rekommendera då paddlingen på sina ställen kan vara mer krävande. Väderförhållanden som snabbt förändras och stora öppna fjärdar kan trötta ut en ovan paddlare. Platsen är dock ett av landets bästa områden för havskajak och för den som söker sig ett varierat äventyr är Helgelandskusten att rekommendera.
  Är man både en erfaren paddlare och dessutom intresserad av bergsklättring är Lofoten ett utmärkt val. Där bjuds det också på havskajakpaddling i en klippig skärgård som sträcker sig västerut från fastlandet. Dess bergstoppar och sandstränder karakteriserar platsen, och på sina ställen kan man dra iland kajaken, vandra inåt fastlandet och ägna sig åt bergsklättring. Skärgården bjuder på utmanande paddling även för den självsäkre paddlaren. Dramatiskt tidvatten och starka strömmar kan göra resan mycket krävande för en ovan paddlare, medan en erfaren paddlare å andra sidan kan få ett mycket givande äventyr.