• Paddla kajak i Finland

  Finland kallas med all rätt “tusen sjöarnas land”. Det öppna landskapet är brutet av oändligt med sjöar som täcker hela Finland. När isen från istiden smälte skapade den ett landskap med sjöar, åsar och vågor i öppna landskap som får oss häpna. Så vad passar inte bättre än att ta sig igenom landskapet längs vattendrag och sjöar med en kajak?

  I Finland finns det nog få som aldrig sett en kajak glida fram på vattnet. Med över 200 000 sjöar är lederna många och oändliga rutter finns att välja mellan eller att utforska själv. Eftersom det inte är öppet hav är vågorna inte så stora vilket gör det lätt även för en nybörjare som fått lite introduktion att ta sig runt i flera sjöar.

  Passar även stadsmänniskan

  Är man en stadsmänniska men skulle vilja på paddling är ett besök i huvudstaden Helsingfors perfekt, den ligger intill precis intill vattnet. Nationalparken Noux ligger här som erbjuder en vacker natur med skogar att strosa runt i om man vill variera sig från paddlingen i parkens sjöar. Besöker du Åbo finns det en fantastisk skärgård som även den erbjuder trivsam paddling, när vågorna på havet inte är för stora och gör det svårt att ta sig fram. Längs paddlingsleder finns det markerade platser att stanna på för att slå upp en eld och eventuellt spendera natten på. Åk till Saimen som är ett väldigt populärt område samt Europas största sjöområde. Oändligt med öar ligger som labyrinter i landskapet och erbjuder en fantastisk upplevelse för paddlare att ta sig emellan. Detta är en otroligt vacker plats som även passar för nybörjare.

  Se sällsynta djur

  Är man intresserad av djur och vill få chansen att se Saimenvikare, vilka är utrotningshotade, åker man till Linnasaari nationalpark som har över hundra öar. Man kan få en guidad tur under dagen eller boka en mycket längre paddlingstur än så. Möjligheterna är flera! Här finns en campingplats att stanna på och det erbjuds flera aktiviteter i området att boka, glöm till exempel inte att hoppa in i en varm bastu! Om man föredrar lite mer fart på sina paddlingsturer beger man sig till norra Finland där det finns flera forsar och floder som korsar landskapet. I Oulanka nationalpark finns det många och långa paddlingsturer i olika svårighetsgrader att testa sig fram längs. Eller besök Finlands nyaste tillskott av nationalparker, Hossa. Väl på plats tar en åtta dagar lång tur dig in i Finlands vildmarker längs ett varierat naturlandskap. Kanske prova på någon av de forsar och åar längs någon av de 60 kilometer långa leder som går igenom parken.

   

  Se sällsynta djur

  Att hyra kajak för dagen eller för flerdagarsturer är lätt. Det finns flera föreningar längs många vattendrag och sjöar som erbjuder sina tjänster. Är du nybörjare får du en introduktion för att lära dig baskunskaperna som behövs för att bege sig ut i vattnet. Det är en underbar upplevelse att ljudlöst kunna ta sig fram och kanske se en säl som ligger och solar på en klippa.