• Paddla kajak i Danmark

  I Danmark är det väldigt populärt att paddla kajak. Här finns många öar runt kusten så man kan ta sig en kortare dagstur på några timmar eller bege sig på längre turer och utforska nya platser lite längre bort. Det är lätt att göra paddlingen längre om man inte kan få nog, packa med en matsäck och eventuellt sovsäck och annat för övernattning. Det finns många skyltade platser där man kan stanna och dra upp kajaken för att njuta av sin fika i naturen eller spendera natten i ett vindskydd.

  Att paddla kajak är en aktivitet som kan göras själv men ofta ser man grupper som paddlar tillsammans, man kan ta med barnen och låta dem uppleva något spännande. Det inger en rofylld känsla när man doppar paddeln och strategiskt skjuter kajaken framåt på havet. Du upplever natur och djurliv längs vattnet som man annars inte möter. Paddla lugnt längs åar med naturen väldigt nära inpå eller bege er ut på havet där vågorna är lite högre.

  Alla kan paddla kajak

  Kajakpaddling är för alla. För den väldigt erfarna likväl som för nybörjare. Det finns många olika kajakuthyrare runtom i Danmark. Man får låna utrustning och man alltid går igenom hur man ska paddla och hantera kajaken innan man beger sig ut på tur. Baskunskaperna är paddelteknik, hur man kliver i och ur en kajak (vilket inte alltid är helt enkelt), hur man agerar när kajaken blivit vattenfylld samt hur du hjälper en vän som hamnat i nöd. Får man mersmak och vill lära sig mer finns ofta dags- eller helgkurser att boka in sig på. Vanligt är att man paddlar i par eller i grupp om man inte är så van då man troligen kommer att välta minst en gång, även erfarna paddlare välter.

  Ta en långtur med kajaken

  Känner man sig mer säker på sin teknik kan man bege sig längs Gudenån och Susån vilka är de mest kända vattendragen att paddla längre turer i, men även Skjernå och Nørreån är populära för att komma nära naturupplevelser. Spännande är att bege sig in i någon av Danmarks djupa fjordar som finns längs Jyllands östkust, det sydfynska ö-havet, Limfjorden på Nordjylland eller Isefjorden på Själland. De är några av de mest kända och populära platserna för paddling med kajak. Vill man ha det lugnare så håller man sig ofta på Östkusten som är den lugnare sidan av Danmark. Eller varför inte stanna centralt och hyra en kajak i Köpenhamn?

  Finslipa tekniken

  Att hyra kajak kostar lite olika men brukar ligga runt 200 DK per dag eller 1000 DK per vecka beroende var man hyr och vilken typ av kanot de har. Fråga någon i lokalbefolkningen eller i närmaste turistbyrå så finns informationen där. Vill man ha mer information om kajakpaddling i Danmark är ett bra tips att besöka Dansk havkajak brancheforening. Här kan man även bli medlem och följa med på turer samt få tips och information om aktiviteter som föreningen har. Det finns flera medlemmar som erbjuder undervisning för nybörjaren eller för den som finslipa på sina tekniker.

  Finslipa tekniken