• Om kajaktävlingar och kupper i Sverige

  Hela världen paddlar kanot. Hela världen paddlar kajak. Hela världen älskar dessa sporter som hör till den avlånga, lätta och smidiga båten till. Att paddla kajak har kommit att bli allt mer populärt de senaste åren och växer hela tiden. Inte minst i Sverige där glada amatörer ökar för var dag som går, vilket resulterar i flera proffs. Dessutom har sporten spridit sig ner i åldrarna vilket gör att nya stjärnor hela tiden föds. Det är en fantastisk utveckling!

  Alla dessa kommande och varande talanger har chansen att visa upp allt de kan under någon av Sveriges alla kupper och kajaktävlingar som årligen anordnas i landet. Idag finns det många tävlingar på de allra flesta nivåerna. Det finns också tävlingar för alla grenar – långdistans, paddelsurfing, waveski, kanotslalom, kanotmaraton, kanotpolo, freestyle med kanot, kanot i havsvatten eller i vilt vatten och fler därtill. Det är bara att hitta den gren man älskar mest och börja träna för nästkommande tävling eller kupp.

  Tävlingar i hela landet

  En något annorlunda tävling som anordnas i Malmö är Malmö 24 Hour Kayak Challenge. Tävlingen vänder sig till alla och går ut på att paddla så långt man bara kan på ett dyns i Malmös slingriga kanaler. Kanske inte något för nybörjaren eller för den som älskar att paddla kajak för naturupplevelsens skull, men rolig och jobbig. Mer traditionella tävlingar är till exempel Blackriver Race som tar plats i Svartälven. Jönköpings kanotklubb anordnar en mer seriös tävling som handlar om motion och där riktigt proffsiga lag deltar. Den riktar sig i första hand till medlemmarna i klubben. Om man känner att man inte är på den nivån (än) är tävlingen väldigt rolig att se på om inte annat. Ytterligare en klassisk tävling är Klarälven Classic som går av stapel, vilket man kanske kan lista ut av namnet, i Klarälven. En vacker tävling som är nära naturen.

  Paddla längst med Göta kanal

  Vår längsta kanal, Göta kanal har självklart också kajaktävlingar. Göta Kanal-loppet handlar om långdistans och är en av de mest populära tävlingarna i Sverige idag. Loppet anordnas av Lidköping KF. De anordnar även tävlingen Göta Kanal race där man kan välja vilken disciplin/gren man vill tävla i. För de som gillar det här med långdistans har även Dalslands en omtyckt tävling: Dalsland Kanot Maraton. Svenk Kajakfiskeklubben en cup varje år och fick turen att få vara arrangörer för Hobies Kajakfiske EM 2016. Professionella fiskare och kajakpaddlar från hela Europa samlades och visade på högsta kvalitetens paddling. Många av dessa tävlingar sker från mindre orter runt om i landet, vilket är både roligt, men också lite svårt för de som bor i storstaden, särskilt Stockholm. Tur då att Stockholmscupen finns. De arrangerar flera tävlingar i innerstadsmiljö till havs på olika nivåer och i olika längder. Även Stockholm Kanotmaraton finns för den som bor i Stockholm (och för andra såklart). De har både en halvmara och ett helt maratonlopp i Stockeboda. Att paddla kajak är hälsosamt för både kropp och själ. Det är roligt och det får en att ge sig ut i den friska luften vilket kan vara svårt att få till i vardagen med jobb, gym, dagis och bil. Börja träna, skicka in en tävlingsanmälan – dags att börja paddla.

  Paddla längst med Göta kanal