• Om ICF International Canoe Federation

  Att paddla kanot, kajak och andra typer av långsmala båtar är något som flera miljontals människor runt om i världen har funnit charmen med. Naturupplevelsen blandat med den skonsamma träningen gör att alla kan ta del av sporten, att gammal liksom ung kan njuta av att vara ute i naturen och att amatörer liksom proffs man får större förståelse för vårt blåa klots alla undersköna platser.

  Sporten är som sagt internationell, och International Canoe Federation (ICF) är förbundet för kanotister och andra paddlingsidrottare över hela världen. ICF är det enda internationella kanotsportförbundet som finns och bildades redan 1956. Idag har fem olika kontinentalförbund koppling till ICF, ett för varje världsdel. African Canoe Confederation, Asian Canoe Confederation, European Canoe Associatio0n, Oceania Canoe Association och slutligen Pan American Canoe Federation. Dessutom ingår hela 164 nationella förbund i ICF. Alla länderna har representanter med i ICF-styrelsen och tillsammans jobbar de för bättre förhållande, större satsningar, mer spridning och fler evenemang inom allt som hör till manuella paddlingssporter, med huvudkontoret placerat i Lausanne i sydvästra Schweiz.

  Nio olika grenar

  ICF är alltid först med det senaste inom kanotsporten och rapporterar kontinuerligt om resultat, satsningar, event, tävlingar och nya liksom gamla stjärnskott i de olika disciplinerna. ICF arbetar ständigt för och med alla olika typer av paddlingssporter och har speciellt fokus på nio specifika och erkända paddlingssporter och discipliner. De nio grenarna som ICF jobbar för som utförs i lugnt och plant vatten är kanotsprint, som tidigare kallades flatwater racing, kanotmaraton, dragon boat, kanotpolo, paracanoe  och va’a. Grenarna som utförs i öppet vatten (så kallat vilt vatten) är kanotslalom, kanot i vilt vatten, kanotslalom i havet, freestyle, kanotsegling och waveski. Ytterligare en gren finns med bland ICF:s grenar och det är den enda som utförs sående – paddelsurfing. Sporten utförs antingen på lugnt, plant vatten eller i vågor. Vartannat år håll sen kongress där en röstdelegation från varje nation som ingår i förbundet är med och röstar fram ICF:s ordförande och vice ordförande, kassör samt ständiga kommitténs ordförande – fyra mycket ärofyllda uppdrag. Förutom detta har ICF sett ut en kommitté för varje gren/disciplin som ICF jobbar för. Dessa kommittéer arbetar ständigt med just sin disciplin och det är dit man ska vända sig i första hand om man undrar över något. Utöver dessa kommittéer finns de väldigt viktiga utskotten som behandlar frågor om doping och dopningsmisstankar, idrottsutövare och medicin.

  En sport för hela världen

  ICF är med och arrangerar världsmästerskapen inom vissa av kanotsporterna samt är ansvariga för ungdomsmästerskapen. ICF finns på alla sociala medier, Twitter, Facebook, Instagram och YouTube. Självklart med häftiga bilder från de tuffa tävlingarna och filmer som ger åskådaren en äkta inblick i racen. På ICF:s hemsida finns allt man kan önska sig när det kommer till kanotsporter. Att besöka hemsidan gör också att man förstår vidden av kanotsporterna. Från alla världens håll kommer det nyheter, Uzbekistan, Ungern, Buenos Aires, Kanada, Sverige…  Förutom nationer finns även fakta om och bilder på de främsta och mest framgångsrika atleterna i kanotsportens värld. Det är bara att söka på gren eller helt enkelt scrolla bland de duktiga idrottsmännen och idrottskvinnorna.

  En sport för hela världen