• Några av världens vackraste platser för kajakfantaster – Del 4

  Detta blir del tre i min serie över vackra platser att besöka om man vill paddla kajak, vare sig det gäller ute på öppet hav, i sjöar eller på floder. I första två delarna tog jag mig en titt på nordliga breddgrader så som USA och Alaska, Kanada, Norge och Grönland. Därefter begav jag mig ner mot varmare breddgrader, närmare bestämt Hawaii, Mexiko samt Maldiverna. I detta inlägg tänkte jag titta närmare på Thailand och närmare bestämt Phuket, Spanien och Mallorca samt Amazonfloden i Brasilien.

  Phuket – Thailand

  Om du är ute efter att paddla kajak i en miljö som skulle kunna vara tagen ur en James Bond film, då är Phuket i södra Thailand absolut en plats att besöka. Hyr en plastkajak, där ni sitter ovanpå istället för en i en sittbrunn, och paddla sedan ut till Karst Islands. Här möts ni av ståtliga klippavsatser som sticker upp ur vattnet, vattenfyllda grottor tillsammans med trånga kalkstenspassager. Detta tillsammans med kristallklart vatten och underbara stränder samt strålande sol större delen av året, gör Phuket till ett perfekt resmål för den som vill ha en kombination av både lugn och ro samt möjligheten att bege sig ut på vattnet om suget skulle falla på.

  fc-web-20150301-phuket-hero-banner-960x2960_04

  Menorca eller Mallorca – Spanien

  Båda dessa spanska öar, den mindre ön Menorca och den större Mallorca, bjuder på underbar miljö för den som vill ut och paddla i enastående miljö och kristallklart vatten. Den mindre av de två öarna erbjuder inte mindre än över 120 stränder och är ett populärt resmål bland svenska turister, dock inte lika populärt som den större ön Mallorca. Oavsett vilken ö ni beger er till så kommer ni hitta enastående platser att bege er ut till och allt detta i strålande sol och behaglig värme. Blir det för varmt, då kan ni alltid svalka av er i detta glasklara vatten. Bäst tid att besöka dessa öar på är under perioden maj till oktober när det är som varmast och ni har störst solchanser. Sen vår och tidig höst kan också vara ett alternativ, om ni inte vill trängas med övriga turister som ni annars måste göra under högsäsongen.

  Amazonfloden – Brasilien

  Är det en kombinationsresa ni är ute efter, då kanske inte en resa till Amazonfloden bör vara ett förstahandsval. Utbudet av hotell, stränder och klart vatten är sällsynt eller icke existerande. Floden är grumlig och fylld med rovdjur som krokodilarten caiman, fiskarna Piraya samt arapaima. Lägg sedan till tjurhaj, elektriska ålar och ett stort antal olika ormtyper däribland grön anaconda och ni har en bättre bild över vad som väntar er här. Att paddla här är mer ett äventyr än en lugn semester. Men är det just ett äventyr man är ute efter, då är Amazonfloden den perfekta platsen.

  aqua-expeditions-skiff-1113x742 p03v9bgf riverkayaking

  Det kan gå dagar utan att ni stöter på civilisation under er resa på floden. Samtidigt kan ni stöta på inhemska folkslag boendes i helt isolerade bosättningar längs floden. Ställ in er på att resan kommer bli varm, i hög luftfuktighet och således påfrestande för kroppen så klarar ni inte av detta, avstå då från att resa hit.