• Några av världens vackraste platser för kajakfantaster – Del 2

  Detta blir mitt fjärde inlägg i denna blogg. I tidigare inlägg har jag gått igenom vad en kajak egentligen är, vad som skiljer mellan en kajak och kanot samt fördelarna med att bege sig ut i en kajak, om än för bara några timmar. Jag tog också en närmare titt på historiken bakom kajaker, hur dagens moderna kajak kom till.

  Efter detta följde jag upp med den första delen av tre planerade delar, där jag tar en närmare titt på vackra platser, med relativt lugnt vatten och således utmärkta resmål för den som vill njuta av naturen från sitsen i en kajak.

  Jag tittade närmare på Grönland och Sermilik Fjord samt Blue River, Svalbard i Norge samt Vancouver Island i Kanada. I denna del tänkte jag fortsätta runt ikring samma typ av klimat som jag skrev om i förra inlägget, med platser som Alaska, British Columbia, Norge och Nya Zeeland.

  Glacier Bay, Alaska, USA

  Här har det hänt mycket sedan John Muir först besökte sydöstra Alaskas Glacier Bay 1897. Bland annat så är området idag ett enda stort naturreservat på närmare 3,3 miljoner hektar, beläget bara tio mil utanför Juneau.  Grand Pacific Glacier, som har format denna bukt, har sedan hans första besök dragit sig tillbaka 32 km vilket har öppnat upp en mängd nya fjorder och bukter, utmärkta för turer med havskajak. Befinner ni er i dessa trakter är denna plats tveklöst värt ett besök.

  kayaking-glacier-bay-alaska

  Johnstone Strait, British Columbia, Kanada

  Jag skrev i förra inlägget om Vancouver Island, och detta är i samma område, en trång passage som separerar British Columbia’s nordliga Vancouver Island från det kanadensiska fastlandet. Paddlare som tar sig hit kommer hitta ett ofantligt antal vikar, sund och ökar att utforska. Sundet sträcker sig 40km i längd och fyra km i bredd och ett besök här kan med lite tur förhöjas av att få paddla intill späckhuggare. Johnstone Strait anses av många vara den bästa platsen på jorden med chansen att få uppleva späckhuggare i de vilda. Andra djur som kan stötas på här innefattar sälar, delfiner, örn och björn.

  Eirangerfjorden, Norge

  Lite närmare våra hemtrakter hittar vi Eirangerfjorden i Norge, en 15 km lång fjord som går ihop med den betydligt längre Storfjorden. Denna plats är listad som ett världsarv och går således under skydd av UNESCO. Ni bjuds på en helt enastående miljö blandat med grönska och branta klippavsatser. Ni kan även stöta på ett flertal vackra vattenfall under turen. Detta gör det helt klart värt ett besök, och då det ligger närmare Sverige, behöver det nödvändigtvis inte bli allt för dyrt.

  glba_east-_arm 5903013164_e7435d2e5a_b

  Moraine Lake, Kanada

  Detta måste vara en av de mer kända sjöarna i världen med sitt turkosa vatten och imponerade omgivning. Sjön ligger inbäddad bland bergen i Banff National Park, Kanadas äldsta naturreservat.  Under en lugn och stillsam paddling kan ni se de snötäckta bergstopparna reflekteras på vattenytan. Denna plats lockar inte bara till sig paddlare utan även folk som gillar att vandra och klättra, just på grund av den vackra natur och omgivning som erbjuds. Ni kommer bjudas på en oförglömlig upplevelse om ni väljer att åka hit.