• Några av världens vackraste platser för kajakfantaster – Del 1

  Efter att ha gått igenom vad en kajak egentligen är, vad som skiljer mellan en kajak och kanot samt fördelarna med att bege sig ut i en kajak, om än för bara några timmar så tänkte jag i denna del lista några platser runt om på jorden som kajakfantaster säkert skulle vilja besöka någon gång under livets gång, platser som jag också självfallet skulle vilja besöka om och när ekonomin tillåter vill säga. Till dess får jag hålla mig till platser runt om i Sverige, platser som i sig inte alls ska ses ned på, tvärt om. Men dessa platser jag tänker lista här nedan har alla det där lilla ”extra” som långt ifrån alla har vilket också gör dem till drömresemål.

  I den här delen tänkte jag främst fokusera på platser som kanske inte direkt ligger kring ekvatorn utan istället platser som kräver extra varma kläder om man vill åka dit. I nästa del tänkte jag fokusera på den andra änden i detta spektrum där du kan paddla runt i enbart badkläder om du så önskar och i den tredje samt sista delen, en titt på ställen som helt enkelt är otroligt vackra och där ord inte kan ge dem rättvisa.

  Grönland

  Grönland bjuder på ett flertal bra platser att besöka om det är en lugn paddling man är ute efter, i en natur vars skönhet är svårslagen. Jag har främst två platser i åtanke, Sermilik Fjord samt Blue River. En tur på Sermilik Fjord ger dig möjligheten att paddla bland höga isberg, att ta dig fram i vad som kan beskrivas som en labyrint av isberg och isflak. Med lite tur kan du även få se både valar och sälar under din tur.

  124

  Den andra platsen är Blue River som är en ”flod” av smältvatten som slingrar sig fram ovanpå Petterman glaciären. Bästa tiden att resa hit är under vintermånaderna, december till april. Ni bjuds då på kristallklart vatten i en helvit omgivning med is så långt ögat når.

  En bild säger mer än tusen ord och denna bild säger allt i mina ögon. En resa hit är dock inte billigt. En tredagars kajaktur med en lokal guide kan gå lös på runt $4000, motsvarande 36 000kr per person.

  Svalbard i Norge

  Från Grönland är det inte långt över till Norge och Svalbard, där ännu en enorm upplevelse väntar kajakfantaster. Ni har möjligheten att utforska svåråtkomliga fjordar omgivna av höga berg och klippor, navigera mellan isberg och isflak, möjligheten att få se allt från isbjörn, valross, polarräv till renar.

  Vancouver Island i Kanada

  Vill du besöka ett område med ett väldigt aktivt marinliv och med stora möjligheter att stöta på marina djur som späckhuggare, knölval, tumlare, uttrar samt sälar och andra djur som örn, olika björnar och allt detta i en helt otrolig natur, då finns det bara ett ställe att besöka och det är Kanada och Vancouver Island. Det är också en plats som finns med på dom flesta topp tio listorna som finns där ute, över bästa platser att besöka om man vill paddla kajak.