• Lär dig paddla kajak

  Vill man kombinera träning, avkoppling och natur ska man prova att paddla kajak. Många kan vara oroliga för att välta, men har man rätt teknik känner man sig tryggare. Att stiga ur en kajak kan vara svårt i början, men använder man en låg brygga är det enklare. Däremot kan man behöva stiga i vid en strand och då kan det bli lite knepigare. Vad gör man om man råkar välta? Här är tipsen som lär dig att paddla kajak.

  Först och främst är det viktigt att man använder flytväst för säkerhetens skull. Sedan behöver man välja en kajak som passar just dig och dina behov beroende på benlängd, vart du vill paddla, din balans, om du ska ha last med dig med mera. Om man inte vill köpa en kajak och paddel kan man enkelt hyra det för några hundralappar.

  Stiga i och ur

  Det är viktigt att veta hur man stiger i och ur en kajak för att slippa tippa över. Enklast är att göra det från en låg brygga men ibland kan man även behöva göra det från en strand. Då har man kajaken mellan benen och kan använda sig av en sten för att få stöd. Om det inte finns en sten kan man ta stöd av paddeln från botten. När man kliver av gör man samma sak fast omvänt.

  Paddla

  För att man ska orka paddla långa sträckor utan att skada sig är det viktigt med rätt teknik. För det första är det bra om man inte lutar sig mot ryggstödet och försöker sitta så rakryggad som möjligt. Håll fötterna stadigt mot fotstödet och nära varandra. Benen ska vara krökta att du lätt kan trycka upp knäet och stabilisera kajaken vid behov. Överkroppen ska vara vriden vid första paddeltaget för att paddeln ska komma så långt fram som möjligt. Den övre armen ska vara ledig men lite böjd medan den nedre armen ska vara rak. Skjut ner paddeln så långt ner som möjligt nära kajaken samtidigt som du pressar ner paddeltagets fot mot fotstödet. När du börjar draget ska du räta på kroppen. För att få ut mest av musklerna i kroppen är det bra att använda mest energi i början av draget och minst i slutet. När den nedre handleden är i höjd med magen ska draget slutas för att inte bromsa farten. Paddeln ska lyftas ur vattnet med kanten före och snett bakåt. Kroppen ska vara vriden och förberedd för nästa paddeltag efter att paddeln lyfts upp.

  Om kajaken välter

  För någon som aldrig paddlat tidigare kan det kännas läskigt att kajaken faktiskt kan välta. Även om det sällan händer ska man vara beredd på att det kan ske. Om man är två stycken  kan den ena paddla fram till kajaken som vält och räta upp den medan den andra simmar upp ur vattnet. Om man är ensam är det viktigt att ha med sig en paddelflottör, vilket är en uppblåsbar anordning som sätts på paddeln. Sedan lägger man paddeln över kajaken att den stabilisera sig och man kan då häva sig upp igen.

  Om kajaken välter