• Köp rätt kajak

  När man paddlar kajak är det viktigt att tänka på vilken kajak man ska ha. Om man redan är såld på denna fantastiska syssla och beslutat sig för att äntligen investera i sin egna kajak är det ännu viktigare att veta vad för slags kajak man ska lägga sina pengar på. Frågarna man bör ställa sig inför köpet av en kajak är inte många, men likväl viktiga och bör således tänkas igenom noga så att köpet blir rätt.

  Syftet. Det är den första frågan. Vad är syftet med att paddla kajak? Är det för att träna? Är det för att ge sig ut på långa havsfärder? Är det för att vara på campingturer i flera dagar och nätter? Är det för att fiska? Är det för en eller två eller ännu flera personer ska kunna paddla? Är det för att man tycker att det är lite skoj att åka över den lilla sjön på landet ibland? För alla dessa skäl finns det den rätta kajaken, speciellt framtagen i det syftet, och samtidigt också väldigt många kajaker som inte är lika rätt.

  Plast eller glasfiber

  När man ska köpa sin kajak finns det flera olika material man kan välja mellan. Plastkajaker är tåliga, lätta och slitstarka. De allra flesta som köper in första kajak satsar på en i plast, vilket även rekommenderas. Är man lite mer van vid att paddla kajak är en båt i glasfiber kanske att föredra. De är lättar i vikten än kajakerna i plast och ser dessutom snäppet läckrare ut. I och med sin lätta vikt blir de även enklare att navigera och styra. Bland de vanligaste typerna av kajaker finns havskajak som även kallas turkajak och rekreationskajak som även kallas dagsturskajak. Havskajakerna är längre, mellan 480 och 550 centimeter. Detta är viktigt eftersom de måste kunna komma upp rejält i fart på det öppna vattnet när det kan komma vågor och när vinden kan ligga på hårt. Längden finns även där för att kunna packa ordentligt om man ska ge sig ut på längre turer där mer tillbehör behövs. Bredden däremot är något smalare än för dagsturskajaker. Bredden ligger på 56 till 59 centimeter.

  Dagsturskajaker, smidiga i vatten och på land

  För dag dagsturskajakerna gäller vanligtvis längden 360 till 430 centimeter. Bredden är lite mindre, 63 till 64 centimeter. Alltså en lite kortare och tjockare båt, men ack så praktisk och härlig att paddla i. Dagsturskajakerna är smidiga och enkla att ha att göra med i vattnet, men även på land. Sätt den på taket och dra ner till sommarstället, inga problem. För de som tävlar finns det motionskajaker eller tävlingskajaker. Dessa är smidigare, smalare och mer utformade för att ta sig farm i vattnet så snabbt som möjligt. Lite plats för packning och mycket material som väger lätt. Fiskekajaker är populärt för de som inte känner för att dona med en hel eka när de ska ut och fiska, särskilt om man vill åka själv. Platsen som finns räcker gott och väl åt fångsten.

  Dagsturskajaker, smidiga i vatten och på land