• Komma ut med familjen och uppleva det fria i en kajak

  Detta är något som jag verkligen kan rekommendera, att bege dig ut med familjen under några dagar, där du och dina barn tillsammans med din partner hyr ett par kajaker eller öppna kanoter och beger er ut på en lugn flod eller sjö, vare sig det är i Sverige eller ett annat land i Europa eller Nordamerika. Ni får här möjligheten att uppleva naturen när den är som allra bäst, att njuta av allt de lugn som kommer med att sakta färdas fram på vattnet samtidigt som barnen har möjligheten att roa sig i kajaken eller kanoten med exempelvis fiske. Detta är tveklöst ett sätt att få lite av den där värdefulla familjetiden som man inte kan få för mycket av.

  USA tillhör ett av mina favoritländer att besöka inte bara för att paddla utan i ren allmänhet. Så av den anledningen tänkte jag lista några platser som är utmärkta för er som är ute efter områden som kan vara lämpade för hela familjen.

  Uppleva naturen

  Det bästa med att paddla är att man kommer nära naturen och kan få uppleva allt vad den har att erbjuda och i USA har du väldigt stora chanser att få stöta på ett stort omfång av sjöliv som du aldrig tidigare sett, allt från delfiner till sjölejon, olika typer av fiskar och sköldpaddor. Bäst av allt är att många av dessa platser som jag tänkte skriva om inte kräver några större tidigare erfarenheter, även ni nybörjare kan bege er ut på en tur med familjen och uppleva allt det naturen har att erbjuda. Självfallet kanske inte detta är något som tilltalar alla, framför allt inte barn som vuxit upp med alla dessa elektroniska prylar, internet, tv och datorer, så se till att åtminstone ha en surfplatta eller smartphone med er, så att ni kan avnjuta något av era favoritspel eller titta på en film om vädret inte är det bästa eller låta ungarna se på tecknat på youtube.

  Men nu befinner vi oss inte ute i naturen eller på vattnet för att sitta klistrade med vår platta eller telefon, vi är här för att uppleva allt vad naturen har att erbjuda, så de till att endast använda dessa som absolut sista alternativ. Känner ni er lite osäkra på området i fråga, finns det med största sannolikhet en guidad verksamhet i närheten eller där ni hyrde er kanon eller kajak, som kan hjälpa er att ta er runt och allt detta till riktigt humana priser. Här kan ungarna också få hjälp med hur man gör när man är ute och paddlar. Ni kan också välja mellan en rad olika typer av kajaker beroendes på hur gamla barnen är, dubbelkajaker om det är småttingar eller singel kajaker om det är lite äldre barn som vill paddla på egen hand och bege sig ut på egna upptäcktsfärder. Viktigt att tänka på och det är mer sunt förnuft än något som egentligen behövs sägas, se till att alla av er har flytvästar på er, vuxna som barn.

  Channel Islands – Kalifornien

  Först ut tänkte jag nämna två olika platser på västkusten i USA, i delstaten Kalifornien, närmare bestämt Channel Islands i Ventura County följt av Mono Lake i Sierra Nevada och därefter avsluta med Hawaii.

  Först ut har vi Channel Islands som är en idealisk plats för familjer med unga barn, speciellt den guidade turen som går under namnet ”History & Wildlife Tour” som går igenom hamnen av Channel Islands. Paddla genom konstgjorda grottor med pirater målade på väggarna, döskallar och färgstarka stjärnfiskar, en väldigt speciell upplevelse för den yngre generationen. Därefter får ni chansen att se en rad olika djur under turen. De äldre barnen skulle säkert föredra att paddla igenom Channel Islands National Park’s bukter och grottor, däribland en smaragdgrotta. För att ta sig hit till ön kan man hoppa ombord på en färja som tar folk över till ön.

   Mono Lake – Kalifornien

  För en riktigt unik upplevelse, ta då en två timmar lång guidad tur med kanot eller kajak och lär dig mer om Nono Lakes ekosystem, upplev det så kallade ”tufa towers” vilket är kalkstensformationer, precis likt dem som ni kan hitta på Gotland, främst uppe på den norra delen, på Fårö. Att paddla runt här kommer också att göra att ni får uppleva enorma mängder av små räkor i vattnet och de miljontals med fåglar som använder platsen för att landa på under deras årliga flytt.

  Kauai – Hawaii

  Befinner ni er på ön Hawaii och vill paddla kajak på någon av de floder som finns, då är det floderna Huleia River, Wailua och Hanalei som gäller, alla belägna på ön Kauai. Dessa är de enda floder som är navigerbara för er i en kajak. Tänker ni ta er en tur här, då rekommenderas ni att ta en tretimmars guidad tur längsmed Hanalei floden där ni får möjligheten att uppleva vackra Bay Reef Lagoon utmed North Shore. Här kan ni även passa på att ta er ett dopp, snorkla runt lite och ta del av det färgstarka djurlivet som dessa vatten erbjuder, perfekt för barnen och den yngre generationen.