• Kom närmare naturen med kajaken

  Att paddla kajak eller kanot är bland det mest stillsamma man kan göra på vattnet. Allting sker helt på dina villkor, resan eller utfärden går helt och hållet i ditt egna tempo. Samtidigt kan du beundra den vackra naturen och omgivningen du befinner dig i, oavsett vart än i världen du befinner dig, om det så är på varma breddgrader eller uppe bland isberg och iskallt vatten kring Grönland, Alaska eller andra mindre varma områden.

  greenland_kayak_seal_hunter_2006

  Kajakens användningsområde och syfte idag är till stora delar en fritidssyssla där man vill komma ut i naturen, komma den nära och bara slappna av, komma bort från den stressiga vardagen och varva ner. Har ni haft en stressig vecka på jobbet med många timmar framför datorn, sittandes i möten eller spenderat timme efter timme i telefon, då kan en tur med en kajak vara precis det du behöver. En tillfällig isolering från omvärlden och även om det kanske bara varar några timmar kan det vara exakt det din kropp och framför allt ditt huvud behöver. Att få dig på andra tankar, få dig att släppa allt som har med jobb att göra, få dig att lugna ner dig och verkligen uppskatta din omgivning. Att släppa allt som har med jobb eller stress att göra är mer eller mindre ett måste. Ger vi inte kroppen och då även hjärnan möjligheten att varva ner, koppla bort allt som har med jobb och stress att göra, då är det mer eller mindre bara en tidsfråga innan man går in i väggen, innan det helt enkelt blir för mycket för både kropp och själ.

  Många underbara Youtube videos

  Hur många gånger har vi inte suttit och tittat på videos på Youtube, inlett med att kolla in en musikvideo eller liknande och sedan ett par timmar senare, sitter vi helt plötsligt och tittar på en dokumentär om segelflygning, eller hur man bygger en möbel eller liknande. Det jag vill få sagt är att när man väl börjat titta på snuttar på Youtube så är risken stor att man svävar ut och tittar på saker man normalt sätt kanske inte skulle ha kollat på. Detta har hänt mig vid fler än ett tillfälle och vid ett par av dessa tillfällen landade jag just på ett par sidor där jag kunde ta del av personer som var ute och paddla kajak och då fått uppleva riktigt magiska stunder.

  Kvinnor har späckhuggare simmandes under deras kajaker
  https://www.youtube.com/watch?v=pYgkWerSstk

  Den videon utspelade sig någonstans i Nordamerika. Nästa video är filmad i Norge och här ser vi hur ett gäng späckhuggare leker inför och med ett par personer som är ute med sina kajaker. Som ni ser så är späckhuggarna nyfikna och intresserade av kajakerna och personerna inuti. Dom påvisar inget aggressivt intryck utan bara ren nyfikenhet vilket också återspeglas i deras agerande som ni kan se i videon genom länken här nedan.

  Detta magnifika djur lever verkligen inte upp till sitt engelska namn, ”killer whale”. Visst är dom stora och skulle kunna göra stor skada om de så önskade, men som vi ser i båda dessa videofilmer så påvisar djuren bara en enorm nyfikenhet och det råder en harmoni mellan djuren och människorna på vattnet.