• Kajak i Sverige

  Sveriges landskap lämpar sig utmärkt för kajak. Man kan i de flesta landskap hitta porlande vattendrag eller sjöar som lockar med ett underbar omgivande naturlandskap och  en spegelblank vattenyta. Det är på grund av just detta som det har skapats fler och fler sällskap som inriktar sig helt och fullt på människor som älskar att åka kajak. För att kunna fullfölja sitt intresse för kajak behöver man inte åka långt. Ta istället en titt på de närliggande områdena för att hitta nya spännande platser att paddla sig igenom.
  I denna artikel kan man läsa om kajakens historia och samtidigt få lite tips och råd om vilka platser man bör besöka i Sverige om man gillar den svenska naturen.

  Kajakens historia

  Man har använt kajaker under tusentals år för att fiska och jaga i vildmarken. Ursprungligen kommer kajaker från Alaska och områdena runt omkring. Det finns inget exakt årtal för när den första kajaken byggdes men man har hittat bevis som tyder på att kajaker har använts under flera olika former.
  Men vad är egentligen en kajak och hur skiljer den sig mot kanoten som den ofta jämförs med?. En kajak är täckt tillskillnad från kanoten som är helt öppen och det finns antingen en eller två sittbrunnar. Förr i tiden tillverkades oftast kajaker av trä i kombination med aluminium. Idag använder man framförallt glasfiber som huvudmaterial för tillverkning av kajaker. Dels gör det kajaken lättare till vikten men dessutom gör materialet att man får en bättre kontroll när man styr eller paddlar.

  Några av Sveriges bästa paddelvatten

  Svenska kajakanvändare kan skatta sig lyckliga med att det finns många vackra och spännande platser i närliggande områden att upptäcka. Man behöver därför inte resa långt för att hitta bra paddelvatten. Dessutom har de vackra områdena fått resten av världen att öppna upp ögonen för den vackra svenska naturen, sjöarna och landskapet. Till de mest populära områdena reser folk från jordens alla hörn för att njuta av en lång paddeltur i en vacker miljö. En annan fördel med de svenska vattnen är att de oftast är anpassade för både mer erfarna paddlare och även nybörjare. I Sverige finns det framförallt fem olika platser som man bör besöka om man gillar att paddla. Samtliga platser kan man även boka som en paketresa eller upplevelse om man vill få ut det mesta av sin tur. Ett mycket populärt ställe att åka till om man älskar att paddla kajak är Höga kusten. Denna mer nordliga kajakupplevelse är vacker och har en svårighetsgrad som varken är för svår eller för lätt. Om man bokar denna som en paketresa varar turen oftast mellan fyra till fem dagar och man paddlar då mellan Örnsköldsvik och Bönhamn. Längs vägen kan man njuta av ett vackert och öppet vattenlandskap med omgivande dalar.  I Sverige har vi också många fina skärgårdar som också dem är väldigt populära att paddla igenom med en kajak. Upptäck Bohusläns eller Stockholms skärgård och paddla dig mellan mindre öar och ett rikt naturliv.Slutsatsen är att man i Sverige är väldigt lyckligt lottad om man älskar att paddla kajak i vackra miljöer.

  Några av Sveriges bästa paddelvatten