• Forspaddling i världen

  En naturupplevelse som man inte bör gå miste om är forspaddling. Det kan göras var som helst i världen där det finns älvar eller forsar som ser spännande ut. Man kan utforska ställen för första gången som aldrig setts från land av en enda människa. Tar man en guidad tur kan man känna sig säker i sin kajak och det blir en säkrare färd. Först värmer man upp inför färden på ett lugnt vatten så att man känner sig lite säkrare med sitt paddlande och hur man styr sin kajak. Sedan kan äventyret börja. Man använder sig av speciella forskajaker när man åker i vatten som är strömt. De är mycket mindre än vanliga havskajaker som är ganska långa.

  De har också en särskild konstruktion så att de kan vändas snabbt i vattnet. Lite nordost om Halmstad ligger en fors som heter Krokån som man kan utforska och paddla nerför om man bor i den änden av Sverige. I Slovenien kan man paddla nerför strömmen med erfarna guider som håller kurser i forspaddling och vare sig man är nybörjare eller ett proffs är det ett fantastiskt äventyr. Platsen för paddlingsturen heter Socadalen och är ett av de bästa ställena att paddla på i hela Europa. En kurs för nybörjare tar fem dagar att utöva. En väldigt känd person, nämligen Pietro Linda håller i kurserna och han har paddlat sig igenom många tävlingar i paddling. Efter kursen kan man ge sig ut på egen hand i världen. På Korsika kan man också paddla och där finns fantastiska forsar som är kända för sin skönhet över hela världen. Där finns forsar som har blivit legender genom tiderna. Kursen varar i sex dagar och då ingår allt. Det är alltså halvpension alla dagar utom en då maten lagas av fransmannen som leder kursen. Det finns en person som har varit på jakt efter fina forsar i 25 år som heter Lars Larsson. Han har utsett riktiga pärlor bland många forsar. Han tycker bäst om att paddla i Nepal, närmare bestämt i Tamur eller Marsyandi. Där får man ett riktigt flod-äventyr. Men där finns även lite lugnare sexdagarsturer om man vill välja det.

   

  Vulkaner och regnskog

  På Nya Zeeland finns en otroligt vacker natur att paddla i och man kan se snön högt uppe på topparna av bergen när man paddlar. Vulkaner och regnskog kan man uppleva här under turen. Uganda har några av världens högsta vågor så det är en upplevelse och där finns även världens längsta flod. Ett grannland som också är värt att paddla i är Norge, närmare bestämt Voss. Här finns älvar som är klart bäst i hela Europa att paddla i och landskapet är storslaget. Voss har blivit en metropol i Norge för just forspaddling och det är nära till Norge. En arrangör med stor erfarenhet på forsar och forspaddling är Voss Rafting. De rekommenderas varmt av många. Uppe i vackra Åre kan man också forspaddla och där finns särskilt framtagna special-turer för kajakpaddlare. Man åker och forsar ner samtidigt som den mystiska fjällvärlden sveper förbi.

  Vulkaner och regnskog