• Forspaddling i Sverige

  För den som tycker att vanlig paddling i kajak eller kanot kan bli lite långtråkigt och är ute efter något mer fartfyllt med adrenalinkickar, så finns forspaddling tillgängligt som alternativ. De som sysslar med sporten söker sig längs älvar och floder till de mest forsande och skummande delarna, och där hoppar de i vattnet med sina kanoter för att sedan manövrera sig fram i det vilda vattnet. En krävande sport, som både aktiverar kropp och sinne. Det liknar forsränning, men istället för att vara en grupp i en stor gummibåt som tillsammans paddlar sig ner för forsen är man istället ensam i sin kajak. Kajakerna är dessutom speciellt utformade för att klara de hårda kasten i forsen. Man behöver inte vara en erfaren kajakpaddlare för att börja med forsränning; naturen bjuder på forsar som är lagom utmanande för paddlare på flera olika nivåer. Det som krävs är att ha kunskap om var forsarna finns som passar just en själv, och självklart behövs också kunskap om säkerhet och hur man hanterar mindre fördelaktiga situationer. En grundkurs i forspaddling kan därför vara fördelaktigt innan man kastar sig ut i forsen. Det är heller inte helt fel att ha någon form av fysisk träning bakom sig.Många som söker sig till Skandinavien för att kajakpaddling åker ofta till Norge, men för de som söker mer adrenalinfyllda äventyr är grannlandet Sverige känt för att ha några av de bästa forsarna i Europa. Det finns flera föreningar och klubbar i hela Sverige som bjuder in till kurser i forspaddling och uthyrning av utrustning, och den som är sugen på att prova på sporten kan bli mer än tillfredsställd.

  Platser att forspaddla i Sverige

  För att hitta de åar och forsar som lämpar sig bäst för fartfyllda paddeläventyr skall man söka sig till de nordligare breddgraderna. En kort flygtur från Stockholm ligger Kiruna; en gruvstad som är en bra utgångspunkt för att ta sig till de mest spektakulära floderna Sverige har att erbjuda. Här finns bland annat Kaitumälven, en biflod till Kalixälven. 106 kilometer lång sträcker den sig genom orörd vildmark och växlar mellan lugna sjöar och tuffa, snabba forsar. En älv för den mer erfarne paddlaren som erbjuder ett omväxlande äventyr.
  Söker man sig lite längre söderut så hittar man till Åre. Mest känd som Sveriges största fjällsport- och alpinsportort i Sverige så har Åre även mycket att erbjuda för kajakpaddlaren. Ett halvdussin vattenströmmar runt bygden bjuder på forspaddling på flera olika nivåer. Det finns även etablerade center för den som söker kurser, guidning eller bara att hyra utrustning.
  För en helupplevelse med kurs, camping och forspaddling kan man söka sig till Åmsele i Västerbotten. Förutom att bara lära sig sporten kan man även utbilda sig till lärare i sporten.
  Ju längre söderut man rör sig desto mindre blir älvarna, men inte äventyret. Bland annat kan man söka sig till Värmland, eller till och med så långt söderut som Skåne. Oavsett var i Sverige man hamnar är det inte långt till närmsta flod, och närmsta forspaddlingsäventyr.

  Platser att forspaddla i Sverige