• Forspaddling – en sport för våghalsen

  Forspaddling är som vanlig paddling fast en aning farligare och mer adrenalingivande. Man paddlar med en kajak som är lite mindre än en vanlig kajak och är konstruerad så att man lättare ska kunna svänga med den. Man paddlar nerför strömmande vatten på olika sätt. Antingen genom att paddla lite längre sträckor eller så kan man göra olika tricks och konster. Det kan se harmlöst och enkelt ut när man ser det på video eller bild, men om man inte vet vad man gör så kan det genast bli farligt. Forspaddling är heller inte detsamma som forsränning där man åker flera stycken på en gummiflotte.

  Forspaddling faller under kategorin äventyrssport därför är en kurs i forspaddling att föredra innan man ger sig ut. Det räcker inte att enbart kunna simma, vilket en del kan tro, utan det finns tekniker som man behöver kunna, för sin egna och andras säkerhet.

  Olika typer av forspaddling

  Det finns olika typer av forspaddling. En är freestylepaddling, också kallad playboating, där man kan paddla och göra olika tricks. Exempel på tricks är loops, cartwheel och flatspin. En annan typ av forspaddling är kanotslalom vilket är en olympisk gren. Precis som man kan förstå av namnet så är det en slalom, man ska med en kajak åka ner för en fors och förbi portar på tid. En tredje typ är river running, detta är längre turer med en kajak, oftast på åar eller floder. Man kan komma förbi olika passager som är olika kluriga.

  Några begrepp inom forspaddling

  • Kamraträddning, det innebär att man räddar en kamrat som hamnat upp och ner med sin kajak med hjälp av särskild teknik. Man använder fören av sin egna kajak för att stödja den felvända kajaken så att den som sitter i den lätt kan vända den utan att simma ur kajaken.
  • Eskimåsväng, om man själv hamnat upp och ner men kan lyckas vända själv så används denna teknik. Man använder sig av sin egna kropp och sin paddel. Bakvatten, detta är det vatten som är bakom en sten i en flod men det kan också vara runt ett hörn. Det är ett lugnt vatten.
  • Kapell, när man sitter i en kajak så har man över sittdelen som ett skydd mot att vatten kommer in. Detta kallas för kapell.
  • Kastlina, om man från stranden ser att en paddlare behöver hjälp kan man kasta ut en kastlina. Det är en påse som innehåller ett långt rep.
  • Hål, det skapas bakom en sten under strömmande vatten. Vet man vad man gör så kan detta vara ett roligt ställe att leka på men vet man inte vad man gör ska man undvika det eftersom det snabbt kan bli farligt.

  Vill man testa forspaddling så ska men leta efter berg på kartan. Där finns det oftast stor chans till forspaddling.  Är man sugen på äventyr så är forspaddling en sport man kan prova på. Man får en adrenalinkick, möjlighet att se naturen från en annan vinkel samt känner man en liten rädsla för vatten så är detta ett bra sätt att övervinna den.

  Olika typer av forspaddling