• Fördelarna med att paddla kajak

  Det finns bara fördelar med att paddla kajak för den som har rörelsefriheten att kunna göra det. Svenska Kanotförbundet har sett till att man kan paddla kajak och kanot oerhört säkert och riskfritt om man läser deras broschyr dom har gjort tillsammans med Transportstyrelsen. Där får man lära sig allt om säkerhet och hur man går tillväga om något oförutsett händer under kajakturen. Bland annat får man veta exakt hur man paddlar som är mycket viktigt, vad man skall ha med sig på färden, hur allemansrätten fungerar för det är oerhört viktigt att ta hänsyn till djurliv och växtliv när man vistas i naturen var man än befinner sig!

  Det finns flera olika sorters kajaker och en del erfarna paddlare tycker man skall använda en uppblåsbar kajak. Många fördelar med dem är att man kan ta dem med sig överallt och blåsa upp den var man än befinner sig. Man kan åka buss, flyg och tåg och ta den med utan bekymmer. Tiden som sedan går åt att få den uppblåst är 10 minuter. Denna kajak är säker på det viset att den inte kan tippa och det känns tryggt. Man kan vara upp till tre personer i den på en och samma tur. Man kan ha med sig barnen på fiske, och de kan även ha den som en badleksak om man föredrar det.Det är trevligt att paddla tillsammans med andra resenärer för sällskapets skull och få en fin naturupplevelse tillsammans. Men lika trevligt kan det vara att riktigt mysa på egen hand och paddla i sin egen takt på sjön eller i någon älv. Om man paddlar i grupp rekommenderas att man paddlar två och två på grund av att om något händer är det lättare att få assistans av den andre paddlaren. Om det går vågor på sjön eller om man kör på grund som ibland händer under turen. Är man en väldigt oerfaren paddlare skall man inte paddla ensam utan alltid åka med på antingen guidade turer eller vara flera som paddlar tillsammans.

   

  Motsjö och medsjö

  Det kallas för motsjö när det är allra lättast att paddla och medsjö när det blir lite svårare. Det är kul att lära sig paddla kajak och fördelarna med att vara nybörjare är bland annat att det är ett nytt sätt att använda de muskler man kanske inte använde förut, man får se spännande landskap som man inte sett från land förut och man utvecklas och blir mer säkrare ju längre tid man paddlar. Det finns många paddlar att välja mellan också, men på en guidad tur behöver man inte bekymra sig om det utan det är när man beger dig ut på egen hand som man får läsa på om detta lite extra. Det finns olika kajaker också och färdas man på en sjö som är lugnare så skall man använda en insjö-kajak. Skall man paddla längs havsstranden bör man ha en havskajak. Man skall också se över vilken packning som är viktigast att ta med sig så man får med det viktigaste.

  Motsjö och medsjö