• Fiskeutrustning för kajak

    Att fiska från en kajak är en härlig naturupplevelse samtidigt som man kan fånga både stora och små fiskar i både hav, sjöar och älvar.  Fiskeutrustning måste man naturligtvis ha och det finns mycket att välja bland både för proffs och nybörjare. Det första man bör tänka på är att kajaken är stadig så att den tål att användas till fiske i alla väder. Alternativet om man inte har en egen kajak är att hyra en. Det finns många bra och pålitliga firmor som hyr ut rejäla kajaker i bra kvalitet. Firmorna brukar ha speciella fiske-kajaker med spöhållare och full utrustning så att fisket blir en ren fröjd.

    Fiskeredskap

    Man kan använda vilket fiskeredskap som helst i princip, men vanligast är nog kastspö, metspö och flugfiskespö. Det är en smaksak. Skall man fiska öring som är en mycket skygg fisk så rekommenderas flugspö som det mest effektiva spöet. Abborre, gädda och andra fiskar nappar på de flesta spön. Fiskar man i havet kan man få fler sorter som makrill eller torsk. Man kan även fiska med teleskopspö som är en sorts metspö fast av betydligt längre modell. Sej kan man också få och det är en god fisk. För att fånga torsk behövs ett litet tyngre drag. Sundsvall är ett populärt ställe att åka och fiska till eftersom där finns så många fina fiskevatten. Men även Värmland har vackra sjöar och älvar samt åar att fiska på så utbudet är stort. När det är svårt att nå vattnet från land är det perfekt att ta sig ut i en kajak, där man kommer åt de mest eftertraktade vattnen. Bra kläder är lämpligt att ha med sig och naturligtvis regnkläder så att man inte blir överraskad av någon störtskur. Flytväst är naturligtvis också ett måste i vattnet.Har man möjlighet kan man åka till Costa Rica och fiska från kajak och guiderna är duktiga och känner till vattnen samt alla områden som är fiske-vänliga. Tidigare resenärer berättar att maten är helt suverän och servicen väldigt bra. Är man ute i en kajak och fiskar så är det nästan ett måste ha ett ankare med sig. Hittar man ett bra ställe där det nappar så vill man kunna ankra fast där och stanna en stund och då är ankaret perfekt som “broms” på botten i vattnet. En kompass och gärna en karta är också praktiskt att ha med så man vet var man befinner sig.

    Fiskeredskap

    Extra lina/rev och krok är också bra att ta med på färden. Ibland hugger fisken av reven. Många drag skall man ha med om man kastar med kastspö för draget kan fastna i botten så att linan går av och det kan ibland vara för djupt eller för kallt för att hoppa i och hämta det. Ficklampor behövs och extra batterier till dem. Fiskar man kvälls och nattetid behöver man dem väldigt väl. Ibland kan man om man vill montera en elmotor på sin kajak så tar man sig fram lite fortare.