• Bygg din egen kajak

  Om du inte är sugen på att köpa en färdig kajak, utan istället få en mer personlig relation till ditt flytetyg, så kanske du ska försöka dig på att snickra ihop din egen kajak! Att bygga din egen kajak ställer i och för sig lite högre krav på arbetsinsats, planering och kunskap, men i slutändan när din kajak är redo för sjösättning är det utan tvekan mödan värt. Dessutom är själva byggandet en rolig upplevelse och aktivitet i sig själv – allt du behöver är egentligen ett stort utrymme att arbeta i, lite verktyg och en rejäl bit tålamod. Inget fel med att köpa en kajak, men inget är bättre än den där pirriga och stolta känslan när du ser din egen skapelse, din hemmasnickrade kajak, flyta ut på vattnet.

  Det är givetvis ett stort projekt som kräver både planering och mycket tid för arbete att bygga sin egen kajak hemma. Arbetet har en mängd diverse moment som samtliga kräver en djupare förklaring för att allting ska gå rätt till. I den här artikeln har jag därför inte som syfte att ge någon fullständig beskrivning av hela förloppet, från ritning till sjösättning, utan tänker istället presentera grunderna lite mer övergripande, för att du ska få en översikt som kanske inspirerar dig att läsa mer och till slut sätta igång med projektet att bygga din egen kajak!

  Bygg din egen kajak!

  För dig som redan håller på att planera ditt köp av en kajak, kanske det verkar alldeles knäppt att istället dra igång med ett så omfattande projekt som det är att snickra ihop en kajak själv hemma i garaget! Men stanna upp och tänkt några varv till. Att bygga din egen kajak är troligtvis inte alls like svårt eller dyrt som du tror, eller var det verkar vid en första anblick. Många tänker antagligen att det är ett helt omöjligt evighetsprojekt! Men det behöver det inte alls vara. Det behöver faktiskt inte vara värst svårt alls! Dessutom är det betydligt billigare än att köpa en färdig produkt – och du kommer att älska din kajak så mycket mer om du bygger den själv.

  Bygg din egen kajak!

  Med ett eget garage stort nog att arbeta i så behöver du egentligen bara införskaffa material och ritning, vilket borde landa runt fem till sex tusen kronor om du kommer undan till ett rimligt pris. I det här priset är allt inräknat – trä, epoxy, glasfiber och fernissa – vad du nu väljer att använda. I det fall att ditt garage inte är stort nog, eller att du inte har något garage alls, så kan jag rekommendera att du skaffar ett partytält eller dylikt. Då kan du arbeta utomhus hela sommaren utan att kostnaden skenar iväg.

  Antagligen enklare än vad du tror

  Att bygga sin egen kajak är heller ingen vidare svår uppgift, när du väl kommer underfund med alla moment. Det är absolut ett projekt som en tålmodig hemmasnickare kan klara av på egen hand. Så länge du inhandlar alla verktyg, allt material och betalar för en bra ritning, så borde du absolut klara av uppgiften. Innan du sätter igång kan det dock vara bra att känna till några olika tekniker för att bygga en kajak. En sådan är till exempel skin-on-frame, andra tekniken är stitch-and-glue och stripbygge – en teknik som innebär att du köper färdiga, eller karvar ut egna, ribbor, som sedan förs samman. Läs på vilken metod du tror passar just dig, och sedan är du redo att sätta igång!