• Att paddla kajak – Ställen i Europa del 3

  Detta blir min tredje del i denna serie där jag tittar på platser runt om i Europa som är kända för eller har platser som kan rekommenderas när det gäller att paddla kajak. Det kan röra sig om platser med orörd natur, iskall miljö eller omgiven av strålande sol och värme, från Norge i Norr till Italien i söder, med platser som Frankrike, Portugal och Kroatien däremellan. I denna del tänkte jag titta närmare på en plats i Bohuslän här i Sverige tillsammans med England och Slovenien.

  Bohuslän

  Om det finns någon plats i Sverige där det mer eller mindre är idylliskt att paddla kajak så måste det vara i Bohuslän, upp och ner längs kusten. Ni har här över 8000 öar av olika storlek, varav majoriteten av dessa är obebodda och helt öde, vilket gör området till en utmärkt plats att paddla runt utan att behöva tänka på att bli störd eller störa andra.

  Området jag syftar på sträcker sig från Göteborg i söder och sedan vidare norr ut upp till den norska gränsen. Detta är tveklöst en populär plats bland paddlare men med tanke på att området är så stort som det är så kommer man sällan känna sig inträngd eller störd av andra fantaster. Vattnet är också så pass lugnt att det passar alla typer, från nybörjare till expert.

  Anglesey – England

  Med tanke på att England är en ö, är det inte förvånande att man hittar mängder av utsökta områden för att paddla kajak. Shetlandsöarna och upp och ner längs västkusten är tveklöst platser ni bör besöka om ni åker hit för att komma ut på vattnet. Är ni ute efter lite mer fartfylld paddling, då är vattnen kring Anglesey definitivt värt ett besök, Vågor och vattnets turbulens kommer verkligen att utmana er och därför är det kanske inte ett område som en nybörjare bör besöka. Med lite tur kan ni under en tur här även se ett stort djurliv däribland sälar och tumlare. Ni rekommenderas också att anlita en guide om ni verkligen vill ta del av alla de bästa platserna, platser som en utomstående kanske inte känner till eller hittar till.

  Soca Valley – Slovenien

  Näst ut vänder jag mig till Slovenien och floden Soca som sträcker sig 14 mil genom västra delen av landet, in I norra delen av Italien, med sin källa belägen i alperna i norra Slovenien. Det är som sagt en flod som har sitt ursprung uppe i alperna så det är en ordentlig höjdskillnad på floden från den högsta till den lägsta punkten, en höjdskillnad på 1100 meter. Floden flyter förbi landets högsta berg, Triglav som sträcker sig upp 2864 meter över havet.

  Dessa smaragdfärgade vatten är världskända bland semesterfirare som gillar att ta sig ut på vatten. Paddlare erbjuds här en mängd olika utmaningar i en otroligt vacker miljö. Det finns även både klass 4 och 5 forsar här för dom mest erfarna paddlarna, så lite för alla nivåer med andra ord.