• Att paddla kajak – Ställen i Europa del 2

  Första delen i denna bloggserie var fokuserad på platser runt om i världen som alla är värda ett besök för individer som gillar att paddla kajak, i vacker och vissa fall orörd natur. Från norr till söder, Svalbard till Thailand. Efter detta började jag skriva om platser som ligger lite närmare Sverige, för den som kanske inte vill resa allt för långt och först ut stod Frankrike. I denna del blir det en närmare titt på vad andra länder i Europa erbjuder, däribland Portugal och Kroatien.

  Portugal

  Vill ni kombinera en tur på en flod eller ute på havet, tillsammans med varmare temperaturer, då kan Portugal absolut vara ett alternativ.

  Vilamoura

  Först ut kan ni bege er till det populära Algarve området, dit manga turister åker varje år. Här hittar ni Vilamoura som erbjuder en idyllisk miljö för att paddla kajak. Ni kan här kombinera en tur på havet under strålande solsken. Se dock till att ni använder tillräckligt starkt solskydd så att ni inte bränner er, då solen här är oerhört stark.

  Att paddla kajak i Vilamoura bjuder på lugn och ro, med mängder av vikar och grottor som är värda en närmare titt. Är ni ute efter fartfylld paddling, då är denna destination inget för er. Området passar bäst för nybörjare som vill varva lite paddling med en drink I solen och avnjuta en god bit mat under sin semester.

  Albufeira

  Detta är ännu en enastående plats för nybörjare som vill, precis som i Vilamoura, besöka undangömda grottor och vikar längs kusten, och detta i lugna vatten under en strålande sol. Nu erbjuds det också möjligheter att paddla på Aljezur floden, som även kan ge erfarna paddlare en upplevelse. Då menar jag erfarna, inte experter då floden är allt för lugn för att ge dem en utmaning.

  Kroatien

  Det finns väl inte riktigt en specifik plats i Kroatien som sticker ut mer än någon annan. Detta då hela kustremsan längs Adriatiska havet är värt ett besök. Har ni tid, då rekommenderas ni att avsätta en vecka för att paddla upp och ner längs kusten. Här väntar ett kristallklart vatten, mängder av vikar och grottor tillsammans med magiska öar. En vecka är vad ni minst behöver avsätta men området skulle kunna hålla er sysselsatta i över en månad om ni hade möjligheten att stanna så länge. En utmärkt tur för nybörjare.

  Lite mer erfarna paddlare kan bege sig upp längs Zrmanja och Krupa floden som erbjuder lättare forsar, vattenfall och vattenansamlingar. Det är inte ofta som man kan rekommendera ett helt land för paddlare men detta är precis vad som gäller för Kroatien. Vart ni än bege er, kan ni hitta något som faller er i tycke.

  Italien

  Befinner ni er i Italien, då kan sjön Garda vara värt ett besök. Ge er ut på sjön under tidig morgon, innan omgivningen vaknar till liv och i kan då verkligen få uppleva vad lugn och ro innebär. Solen stiger sakta upp bakom bergen och sakta men säkert börjar lysa upp hela sjön. Det är svårt att hitta en så vacker miljö som denna vilket gör att den helt klart är värd ett b