• Att paddla kajak – Ställen i Europa del 1

  Efter att ha skrivit om en mängd olika platser runt om i världen, främst utanför Europa, tänkte jag nu vända blicken hemåt igen och titta på platser som alla ligger inom behagligt reseavstånd, räknat från Sverige och inte resor som tar dig till exempelvis Alaska eller British Colombia i Kanada. Jag kommer här att skriva lite kort om platser i Frankrike och Kroatien, för att sen i nästa del titta på andra ställen så som England, Sverige, Portugal, Slovenien samt Italien.

  Frankrike

  Först ut besöker vi Frankrike som erbjuder en mängd olika platser, beroendes på vad du som paddlare är ute efter men också baserat på paddlarens erfarenhetsnivå, med utbud som lockar allt från nybörjare till experter och professionella.

  Ardeche

  Detta är absolut ett ställe värt att besöka. Ni får här paddla genom dalgångar, omgiven av höga klippor. Ni bör åka hit under olika årstider beroendes på vad er erfarenhet är gällandes paddling. Vill ni ha en lugnare resa, då är det sommaren som gäller för dig och ditt sällskap. Strålande sol och lugnt vatten ger en behaglig resa. Är ni istället ute efter lite mer fartfylld resa, då är det våren som gäller, med den vårflod som årligen kommer efter att snö och is smällt uppe på bergen. Det finns gott om platser längs floden som erbjuder både utrusning och guidade turer för den som inte tagit med sig sin egen utrustning eller för dem som vill ta hjälp av erfarna paddlare. Under resans gång kan ni passera under Pont D’Arc, en öppning i klipporna som helt och hållet skapats av naturen.

  Bordeaux

  Bourdeaux är ännu en plats i Frankrike som är värt ett besök. Här erbjuds ni en mängd olika floder som möter alla typer av paddlare. Det kanske bästa med denna plats är att ni efter en trevlig dag ute på floden, kan ni sitta på stranden och avnjuta ett gott vin, producerat i området. Detta är den perfekta platsen för personer som vill uppleva Aquitaine regionen i Frankrike. Majoriteten av floderna här rinner ut i Biscayabukten.

  Normandy

  Detta är en tredje plats i Frankrike som ofta rekommenderas för paddlare. Största delen av all paddling här sker i Parc Naturel de Normaindie-Maine som är beläget runt floderna Sarthe samt Varenne. Utbudet av guidade turer är enormt, där ni kan välja mellan dagsturer till äventyr som kan sträcka sig över ett par dagar. Det finns också något för alla typer, nybörjare som erfarna där de erfarna paddlarna kan ta sig an några riktigt utmanande och snabba forsar. Det är heller ingen brist på white water områden som verkligen testar deras förmåga.

  Vill du kan du även paddla längs området där de allierade gick i land under andra världskriget, på D-dagen. Detta tillsammans med stränderna vid and Mont St-Michel gör denna havstur till en minnesvärd resa och något ni absolut bör pröva. I nästa del tänkte jag skriva om Portugal, Italien och Kroatien. Se till att återkomma lite senare om ni vill läsa detta inlägg. Det är planerat att publiceras inom de närmsta dagarna.