• Att fiska från kajak del 2

  Detta är den andra delen om ämnet att fiska från kajaker, ett koncept som har blivit allt vanliga de senaste åren, främst då det är enkelt, snabbt och lätt att fiska från en kajak kontra vad det är när det gäller exempelvis en båt. I första delen gick jag igenom lite utbudet av kajaker och några av de tillbehör som finns idag, allt eftersom att tillverkarna insett att efterfrågan av detta har ökat.

  Stabilitet ett måste

  Inte nog med att en fiskekajak måste ha gott om utrymme så att fiskaren kan stuva undan allt det som denne behöver ha mig sig ut på fisketuren och eventuellt material om denne ska stanna ute under flera dagar, då det också kommer att behövas tält, sovutrustning och matlagningsmöjligheter.  För att tillgodo se dessa behov har tillverkarna ökat bredden på kajaken, något som jag nämnde i förra delen, till en bredd på minst 108 centimeter. Denna ökade bredd och stabilitet gör det inte bara möjligt att kunna transportera mer utan ger också fiskaren möjligheten att kunna stå upp i kajaken för att kunna kasta och arbeta in en större fisk. Det finns även möjlighet för dem som vill ha extra stabilitet att montera dit pontoner på sidorna, vilket bidrar med ytterligare stabilitet. Detta har gjort att denna typ av fiske har blivit väldigt populär bland flugfiskare, då de i regel måste stå upp för att kunna få till bra kast något som tillverkarna också insett och därför då också plockat fram en enkel och lättviktig ställning som kan fällas ut vilket fiskaren sen kan luta sig mot eller hålla fast i för att få ökad stabilitet och som även gör processen något säkrare.

  Speciellt framtagna modeller

  Förutom alla dessa tillbehör som finns och ändringar som tillverkarna gjort till redan befintliga modeller, samt den utökade bredd som några av dem fått så har man också gått steget längre och utvecklat speciella fiskekajaker, gjorda av material som passar alla typer av fiskare, alltså inte några uppblåsbara varianter då risken för punktering är för står. Istället är dom gjorde av hård, lättviktig plast och där man i vissa modeller introducerat dubbla skrov för att öka dess uthållighet men också ännu ett steg i att förbättra stabiliteten. Denna ökade stabilitet har också avhjälpt ett annat känt problem som paddlar tidigare haft, den ergonomiska biten där man blev stillasittande utan möjligheten att ändra position, vilket var påfrestande för kroppen. En annan funktion som också tagits fram för denna fiskemodell är kajaker som försetts med en propeller eller fenor som sköts med fötterna, precis som en trampbåt. Detta gör det möjligt för fiskare att föra fram kajaken och samtidigt ha händerna fria.

  Ett ställe där denna typ av fiske riktigt fått fart är i Sydafrika. Det har blivit allt vanligare att se fiskare ute på öppna havet, längs kusten, i jakten på dom riktigt stora fiskarna. Här är det inte ovanligt att se en paddlare komma in med sin fångst, släpandes längs med eller efter kajaken. Vi pratar då om fiskar som både svärd- och segelfisk. Framför allt gäller det både norr och söder om Durban. Även längst östkusten i USA har detta blivit populärt, då främst i områdena runtikring Chesapeake Bay och på de floder som löper ut längs östkusten.