• Att fiska från kajak del 1

    Detta må kanske vara ett relativt nytt koncept för oss men det är långt ifrån nytt för urinvånarna i det norra regionerna. Att fiska från en kajak är dock något som har blivit allt mer populärt under de senaste åren både när det gäller ute till havs men också i sjöar och andra vattenstråk, mycket på grund av enkelheten att ta sig till platser som i normala fall är väldigt svåråtkomliga, när det gäller med båt eller på andra sätt. Fördelen med att fiska från en kajak är många, som bland annat priset, då en kajak är relativt billig att köpa och har väldigt låga omkostnader efter inköpet, till skillnad från större båtar som både är dyra att köpa och kostar en hel massa i underhåll. Dessutom kan man lägga undan en kajak på platser där den inte ligger i vägen då den inte tar upp så mycket plats, den är enkel att transportera och lätt att få ner i vattnet. Man behöver ingen släpvagn eller andra hjälpmedel för att ta sig omkring, ett takräcke eller ett större fordon och du är redo. Visst finns det hjul eller små vagnar som kan köpas för att underlätta transporten när vi väl är på plats, vilket också kan rekommenderas så ni inte behöver bära på den, men återigen, kostnaden för dessa är fortfarande relativt lågt kontra vad det kostar i jämförelse med båt.

    Speciellt framtagna kajaker

    Då intresset för detta ökat med åren så har också tillverkarna av kajaker insett att det finns ett ökat behov av att utveckla och erbjuda kunder speciellt framtagna kajaker vars primära syfte är just fiske. Detta har resulterat i att man idag kan välja mellan en rad olika modeller beroendes vad man är ute efter och till dessa finns det sedan ett stort utbud av tillbehör som man kan installera på sin kajak. Bland annat erbjuder tillverkarna kajaker med specialbyggda fästen för paddeln, inbyggd kylväska och fästen för fiskespön tillsammans med fästen för GPS och annan önskvärd utrustning.

    Andra tillgängliga tillbehör inkluderar möjligheten att packa in och kasta ankare tillsammans med båtbelysning som påvisar och varnar övriga på vattnet att man befinner sig där. Bortsett från alla dessa tillbehör och extra utrustning så är kajakerna i grund och botten utvecklade från redan tillgängliga sit-in eller sit-on kajaker. Det större förändringen som gjorts för att tillgodose fiskarna är att man har ökat bredden på kajaken för att göra den stabilare vilket i sin tur gör det enklare för personen som sitter i eller på den, att arbeta med spöt när man landat en stor fisk på kroken. Detta gör det även möjligt för fiskaren att stå upp i kajaken när han fiskar då bredden oftast ligger på 108 centimeter eller mer. Då den är så enorm erbjuds det också väldigt gott lagringsutrymme både framför och bakom sittbrunnen, så pass att fiskaren kan få plats med sina transporthjul tillsammans med ovan nämnda utrustning men också en extra paddel och ett bilbatteri för att driva både GPS och ekolod för att hitta fisken.