• Allt om tvåmanakajaken

  Om du och din kompis gillar äventyr och att vara nära vattnet, då är kanske en tvåmannakajak är rätt alternativ för just er. Med en tvåmanakajak kan ni åka på både grunt, djupt vatten, du kommer åt vatten på platser som för en större båt hade varit omöjligt.

  På senare tid har kajakpaddling blivit en vanlig, spänningsfylld upplevelse, som uppskattas av både stora och små. En tvåmanakajak är anpassad för två och alltså lite större än en enmans kajak, den är ändå mycket smidigare att få med sig, än en kanot eller en större båt. Det finns nu ett flertal kajaker anpassade för olika ändamål, så som fiskning, jakt och andra äventyr, för några år sedan, innan intresset ökade, var det nästintill omöjligt att hitta en kajak i Sverige. Ta med din familj/dina kompisar, på en underbart häftig naturupplevelse, packa med karta, kompas, tält, fiskespö och annat som kan vara bra, så kan ni kombinera kajakpaddlingen, fiskning, vandring och camping. Detta är en utflykt uppskattas av både stora och små. Tänk på att ha uppsikt över de yngre, att alltid använda dig av flytväst och att sitta stilla i kajaken. Om ni grillar ska ni tänka på att det ska göras på säker plats, när det inte är eldningsförbud. Släng inte era sopor i naturen, utan ha med er en påse utifall, ni inte har en papperskorg i närheten.

  Så här ser Kajakens historia ut

  I dagsläget ser vi kajaken som något av en hobby, en trevlig naturupplevelse, men hur började det, hur såg det ut förr. Man ska ha funnit kajakmodeler byggda av sten, något som troligen användes vid lek och ceremonier. Kajakerna användes till en början som ett arbetsverktyg för Grönlandsurinvånare, då inuiterna enklare skulle ta sig till jakt och fiskeområden, ordet kajak betyder farkost för män, härstammar från inuiternas språk. Då kajaken var mer lättanvänd än ett stort fartyg, användes det flitigt av inuiterna. Den är stabil och underkroppen skyddas mot vatten och tufft väder, man slipper frysa, man hålls torr. Trots att kajaken har uppdaterats, förnyats, så är den mycket som den var för. Till skillnad från förr kläds inte kajakerna i skinn, utan i glasfiber, vilket ökar både hållbarhet och stryktålighet. Även paddlarna är betydligt hållbarare då de idag görs av kol-, glasfiber och plast, den största skillnaden är nog styrmekanismen som i dagens kajaker sitter nere vid fötterna, vilket gör paddlaren enklare att styra, du slipper använda paddeln fram och tillbaka=. Endast byns skickligaste hantverkare klarade av att bygga en kajak, denna kunskap lärdes sedan ut till släktingar. Detta var en tradition som tyvärr dog ut och togs över av fabriker.

  Så här ser Kajakens historia ut

  Man ska även ha hittat rester av kajaker som är både 2000 och upp till 5000 år gamla, det finns även fynd som tyder på att det fans något liknande för så långt som 8000 år sedan, dessa urtida fynd ska ha hittats kring Berings Sund. Man ska ha funnit kajakmodeler byggda av sten, något som troligen användes vid lek och ceremonier. Är ni intresserade av att läsa om mer historia eller om hur en kajak funkar, så hittar ni många bra böcker på Adlibris.