• Allt om kajakpaddling

  Att bli ett med naturen, att höra jorden andas och samtidigt jobba med hela kroppen – det är livet! Att paddla kajak är en sport och naturupplevelse på samma gång, vilket gör det hela oslagbart. För alla som lockas av kajakpaddling finns det en hel del att tänka på, så att stunden kan handla om just platsen, kroppen, omgivningen och tystnaden.

  Kajakpaddling handlar till stor del om kajaken och annan utrusning som hör paddlandet till. Med planering och kvalitativ utrustning kommer hela upplevelsen bli enastående. När man väljer kajak bör man ha syftet med paddlingen i åtanke. Är tanken att man ska gör kortare turer på insjöar eller liknande lugnare vatten, mest för skojs skull – då kanske tankarna inte ska gå åt en tävlingskajak. Frågor man kan ställa sig själv vid valet av en kajak kan vara: hur många är det som ska paddla, två- eller enmanskajak, var ska det paddlas – öppet eller lugnt vatten, hur långt ska det paddlas, hur mycket ska tas med i packningen, hur vana är de som ska följa med på turen – stabilitet eller smidighet, och sist men inte minst, vilken kajak och paddel känns bäst – en helt personlig fråga.

  Utrustning

  När man har valt rätt kajak är det nästan minst lika viktigt att fundera över vilken utrustning man ska ta med sig på turen. Utan rätt utrustning blir det oftast jobbigt, kallt, blött och inte särskilt roligt på något sätt. Som tur är behöver utrustningen man tar med när man paddlar kajak inte vara särskilt märkvärdig. Den första och avgörande frågan som ska ställas när man funderar på utrustning är vilken årstid det är. Vinterutrustning skiljer sig enormt mot sommarutrustning, och detsamma gäller för höst och vår. Även hur länge man ska var ute. Handlar det om bara några timmar bli packningen betydligt lättare än om man planerar en vecka ut i naturen. Vanligast är dock att man tar sig en paddeltur under sommar, höst och vår, då vattnet är garanterat öppet. Här följer några bra saker att ta med om man ska ut på en kajakpaddlingstur med några nätters övernattning. Listan kan dock bli mycket längre, eller kortare, i och med att det är högt personligt vad man behöver. Underkläder, sovsäck, liggunderlag (isolerad är bra), tält, hygienartiklar, vattenflaska, badkläder, vindtät jacka, lätt dunjacka (gärna vindtät den med), mössa, vantar, fältbyxor, underställ (av hög kvalitet som släpper igenom väta men håller värme inne), sjökort, kompass, fällkniv och beroende på om man tänker laga mat själv – någon form av kastrull och spritkök, tändare eller tändstickor (håll dem torra).

   

  Teknik

  För att ett en tur med kajaken ska bli så trevlig som möjligt är det viktigt att man har rätt teknik när man paddlar. När man ska sätta ner paddeln gör man det så långt fram i vattnet bredvid kajaken som möjligt utan att behöva böja sig fram. Se till att hela paddeln är vinklad rätt och täckt av vatten innan den dras bakåt. Vid framskjutningen gäller det att arbeta med hela överkroppen och inte bara några muskler, vilket kan göra att man bli sned och med tiden får ont. Nu är det bara att ge sig ut på kajakäventyr.

  Teknik