• Allt om fiskekajaker

    Är du sugen på en annorlunda fisketur, då kanske en fiskekajak är något för dig. I USA och Europa är fiske via kajak mycket populärt, för ett par år sedan var det mycket svårare att hitta en fiskekajak, men nuförtiden kommer det hela tiden in nya modeller. En kajak påminner om en mindre, lägre och smidigare kanot, oftast med plats för en eller två. Många skolor arrangerar utflykter med kajaker eller kanoter, något som brukar uppskattas av stora som små barn.

    Vatten som du tidigare hade svårt att nå med den stora fiskebåten blir nu betydligt lättare och smidigare att ta sig till, med en fiskebåt begränsas du till djupa, öppna sjöar och hav. Har du en kajak kan du färdas över grunda och trånga utrymmen. Med den mycket tysta och motorlösa fiskekajaken blir det en mycket tydligare naturupplevelse, du kommer även mycket nära vattnet tack vare den låga fiske kajaken, detta är en anledning till att många föredrar fiskekajaker. Det är en fördel om det finns bra förvaringsutrymme i fiskekajaken, då du som fiskar säkert har en hel del fiskeutrustning. Många kombinerar kajakpaddling, fiske med camping, då får du det bästa från tre världar, spänning, naturliv och rofullhet. Det är dessutom otroligt mysigt att grilla, äta egen, nyfångad fisk, en utmärkt familj/kompis upplevelse, som passar de flesta barn, vuxna.

    Viktigt att vara säker på vattnet!

    Det är viktigt att du kan känna dig säker med kajaken du använder, det är därför viktigt att den är stabil och att du använder flytväst. Stå inte upp i kajaken, den kan välta. Ett barn eller någon som inte kan simma ska inte paddla kajak, vara ute på vattnet utan vuxens uppsyn, som ansvarig, vuxen är det viktigt att du har full fokus på barnet/ barnen, lämna telefonen hemma/ i bilen! En drunkningsolycka sker så snabbt.  Tänk på att användning utav alkohol och andra berusningsmedel ute på vattnet kan få katastrofala följder, precis som på land, se därför till att vara nykter när du paddlar kanot, kajak eller använder dig av ett annat transportmedel. Om olyckan ändå är framme, är det bra att veta att de flesta kajer, hamnar och allmänna badplatser har livräddningsutrustning, naturliga badplatser utan bryggor och sjöar är inte enligt lag tvungna att ha sådan utrustning, men inget hindrar att det sätts upp ändå. Det är bra att kolla upp, att utrustningen är lättillgänglig, att den är intakt, det är även mycket bra att lära sig vattenlivräddning. Det är även bra att lära sig att simma tidigt, men det är aldrig försent. Det är bra att hålla sig till det antal personer kajaken har utrymme för. Stanna vid kajaken om du faller ur. Det är viktigt att bara ropa på hjälp om det behövs, om du behöver hjälp är det bra att vifta långsamt med armarna både över huvudet och längs sidorna. När det är mörkt är det bra att använda sig av lampor och reflexer, ifall du möter på andra skepp, båtar, du vill inte krocka. Var försiktiga på vattnet, så kommer ni ha mycket kul. Om du skulle behöva en flytväst så finns det väldigt bra på Biltema.

    Viktigt att vara säker på vattnet!